Италия отваря от днес, 3-ти юни, външните си граници за пътуващи от и до страната. Снимка Десислава Георгиева

Италия отваря от днес, 3-ти юни, външните си граници за пътуващи от и до страната. Снимка Десислава Георгиева

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи насоки и препоръки, за да помогне за координиране на изискванията в рамките на ЕС.

Препоръки на Европейската комисия за безопасно пътуване са:

  • 1. Резервирайте билетите и се регистрирайте онлайн, за да избегнете по възможност опашките.

  • 2. Спазвайте социална дистанция при оставяне на багажа, проверки за сигурност, натоварване и вземане на багажа.

  • 3. Броят на пътниците може да бъде по-малък от обикновено и може да бъдете помолени да седите на разстояние от другите пътници, които не са част от семейството Ви.

  • 4. Ако е трудно да се гарантира спазването на дистанция, може да бъдете помолени да носите маска.

  • 5. По време на пътуването може да не се предлагат храни, напитки и други стоки.

  • 6. Превозвачите могат да поставят защитни бариери в превозното средство - например, между пътниците и шофьора на автобус. Може да бъдете помолени да се качите от задната врата.

  • 7. Шофьорите следва да отварят вратите автоматично на всяка спирка, за да не се налага на пътниците да докосват копчета или дръжки.

  • 8. Гарите, пристанищата и летищата следва да осигуряват редовно почистване и дезинфекция и да следва да има санитарни препарати, включително в превозното средство.

  • 9. Следва да има подходяща вентилация във всички видове транспорт.

  • 10. При анулиране на билети пътниците могат да избират между възстановяване на средствата и пренасочване. Ако превозвачът предлага ваучер, правото Ви да искате възстановяване на средствата остава в сила.

Гостите на хотели и на други учреждения, предлагащи престой, следва да спазват социална дистанция, когато се намират в общи части. Те следва да се съобразяват и с други мерки за предотвратяване на инфекции - например, да ползват кърпичка или лакътя си при кашляне или кихане, да мият редовно ръцете си и да носят маски за лице.

Туристическите учреждения следва да предоставят на гостите си ясна информация още преди пристигане и трябва да имат план за действия, ако се установи наличие на болни хора. Те трябва редовно да почистват често докосвани повърхности и да имат добри системи за вентилациия. Персоналът в хотелите трябва да получи основно обучение за предотвратяване и контрол на инфекции.

От 1-ви юни 14-дневна карантина за пристигащите в страната ни от 8 държави