За последно Нощта на музеите се проведе през 2019 година. Миналата година инициативата не се състоя, заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

За последно Нощта на музеите се проведе през 2019 година. Миналата година инициативата не се състоя, заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

Европейската нощ на музеите се завръща в Бургас. На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас отново се включва в европейската инициатива. През 2020 година, заради пандемията от корона вирус "Нощ на музеите" не се състоя. Експозициите на РИМ-Бургас ще предложат тази събота на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 ч. до 00:00 ч. с вход свободен.

Етнографската експозиция на улица "Княз Александър Батенберг" № 12-14 ще посреща посетители от 18:00 часа с песни и танци от групата към народно читалище "Просвета - 1929" в село Люляково. То е с богата история и култура, село запазило духа на миналото и успешно предаващо я на идните поколения. Съставът за автентичен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки характерни за селото обичаи - "Меденик", "Провиране през риза за здраве", Заговезни и много други.

От 18:00 до 00:00 часа посетителите могат да разгледат постоянната експозиция на Етнографския музей, представена по нов и атрактивен начин и да си направят снимка зад параван в една от роклите на Дора Попова, прочута актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век. 

В Историческата експозиция (на улица "Лермонтов" №31) посетителите ще могат да се запознаят с историята на града и региона от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство. В зала "Дарени и спасени съкровища" - част от постоянните експозиции на музея, са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

В залата за гостуващи изложби са представени строителните занаяти в Стара планина.

Акцент ще бъде тематична беседа свързана с първата в България фабрика за радиоапарати "Тулан". Основана в Бургас през 1927 г. от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и световния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката "Тулан", като единият - най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.

В Природонаучната експозиция (улица "Константин Фотинов" №30) посетителите ще могат да разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. В новата постоянна експозиция, са представени обитателите на Световния океан. Експозицията показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и силно застрашено от човешката дейност. Ще може да се видят едни от най-едрите представители на морските охлюви, както и едни от най-нежните и красиви.

А в Археологическата експозиция (булевард "Алеко Богориди" №21) е представена постоянната археологическа експозиция, която показва в хронология най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Христа до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от комплекс "Изгрев" и от нос Чироза, квартал "Крайморие". "Среброто на траките" е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала "Трезор".  До края на месец октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиене на вино, накити, апликации за конска амуниция – подбрани от различни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.