Изборите ще определят кои партии и с колко депутати ще влязат в следващия Европейски парламент. Снимка Архив Черноморие-бг

Изборите ще определят кои партии и с колко депутати ще влязат в следващия Европейски парламент. Снимка Архив Черноморие-бг

Европейските избори започват на 6-ти юни от Нидерландия. Тя ще бъде последвана от Ирландия на 7-ми юни, Чехия - на 7-ми и 8-ми юни, Латвия, Малта и Словакия - на 8-ми юни, Италия - на 8-ти и 9-ти юни, а останалите 20 държави членки, в това число и България - на 9-ти юни.

За изборите в Нидерландия са регистрирани рекорден брой партии: двайсет. Последните проучвания потвърждават, че победител ще е крайнодясната и евроскептична "Партия на свободата". Социолозите смятат, че тя ще вземе между осем и десет места от 31-те, които ще има Нидерландия в Европарламента и ще се утвърди като първа партия в Нидерлания, след като спечели и парламентарните избори през ноември, предаде БТА.

Веднага след нея е коалицията "Зелените леви" - партията на труда: с осем депутати. Партиите от "Обнови Европа" могат да вкарат седем депутати, а партиите от групата на "Европейската народна партия" - четирима. Има поне осем партии, които могат да получат едно място или нищо. Сред тях е уникалната за Европа и света Партия за защита на животните, която имаше един евродепутат в последния парламент.

Според представително проучване на Panel Inzicht по поръчка на всекидневника „Алгемейне Дагблад“ нидерландците ще гласуват масово: 68 % са заявили, че със сигурност или вероятно ще гласуват.

Анализаторите обаче смятат, че активността ще е около 42 процента, колкото беше и на евроизборите преди пет години. Това е обаче е далеч по-ниско – почти два пъти – от активността на парламентарните избори през ноември миналата година. 

От тези, които ще гласуват, 42% казват, че вече знаят за коя партия ще пуснат бюлетина. Не са сигурни 29%, а другите 29% все още нямат представа. Това не е изненадващо, тъй като проучването показва, че повечето нидерландци нямат почти никаква представа кой е в бюлетината: 55 процента не познават нито един водач на европейска листа.

Според данни на изследователската агенция Nielsen (Нилсен), огласени от всекидневника "Фолкскрант" (Volkskrant) нидерландските партии не са похарчили много пари за кампаниите за евроизборите: 215 000 евро бруто – три пъти повече от евроизборите през 2019 година, но несравнимо по-малко от 3,3 млн. евро за националните избори през ноември.

Традиционно в Нидерландия гласуват в сряда. Правителството иска да даде възможност на възможно най-много избиратели, които имат право на глас, да гласуват, обяснява Избирателният съвет. Поради религиозни причини петък, събота и неделя са изключени. Не става и понеделник, тъй като тогава подготовката за изборите ще трябва да се проведе до голяма степен през уикенда. Остава изборът между вторник и четвъртък. Избрана е сряда, защото много начални училища не се използват този ден в следобедните часове, а в тях често се разполагат избирателни секции.

Решението за провеждането на изборите в четвъртък в Нидерландия е взето на европейско ниво в Единния европейски акт за четиридневен период: от четвъртък до неделя. И най-близко до срядата за нидерландците е четвъртъкът.