Проектът за обновяване на тази сграда засега е замразен. Снимки Лина Главинова

Проектът за обновяване на тази сграда засега е замразен. Снимки Лина Главинова

Наследници на фамилия Презенти подкрепят Община Бургас за реализация на идеята им за обновяване на фасадите на старите сгради в историческото ядро на града, които са и паметници на културата. Четирима са наследниците, които са съсобственици на една от емблематичните сгради на улица "Алеко Богориди", които са включени в първия етап от проекта на Общината. Става въпрос за двуетажната къща, на чийто втори етаж в продължение на години имаше бинго зала. На първия етаж, в годините на социализма, се помещаваше сладкарница, а стълбите вдясно отвеждаха към Кукления театър, който се помещаваше там.

С решение на Общинския съвет, взето на сесията на 26 юни 2018 година, се задължават собствениците на имоти, паметници на културата, които се намират на улица "Алеко Богориди" да ги ремонтират. Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и бе подкрепена с мнозинство от съветниците. Става въпрос за 20 къщи, които се намират на улицата. Комисии от Община Бургас са направили няколко обследвания на сградите и са направили предписания за ремонта.

Чрез общинско предприятие "Общински имоти" са изготвени проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни дейности по уличните фасади на сгради, попадащи в ансамбъл на градска недвижима културна ценност улица "Алеко Богориди". Проектите са изработени за сметка на Общината и са съгласувани с Министерството на културата.

При неизпълнение на указаните, необходими съгласно инвестиционен проект и дадените предписания ремонтно-възстановителните дейности, същите да се извършат от ОП "Общински имоти" по утвърдени единични цени и показатели по Справочник на цените в строителството - СЕК бр.1/2018г., като в тези случаи вложените средства да бъдат претендирани за възстановяване от собствениците на реконструираните сгради и самостоятелни обекти в тях.

За изработването на проектите бяха предвидени 50 000 лева, а за ремонтните дейности - 140 000 лева.

"Ако собствениците не извършат ремонтите, според указанията на администрацията и за своя сметка, това ще бъде направено от общинското предприятие. След това Общината ще си търси парите по съдебен ред", уточниха от администрацията.

Дълги години е продължила съдебната битка за доказване на собствеността на въпроосната сграда на улица "Алеко Богориди". След като споровете са изчистени, къщата може да бъде обновена. Това обаче се оказва, не толкова лесна задача.

Наследниците на Презенти, които притежават част от имота са съгласни да подкрепят Общината в действията й за ремонтиране на сградата. "Ние искаме къщата да си върне стария облик. Но сами не можем да направим нищо. Затова и се нуждаем от помощ, за да възстановим къщата", каза пред екип на "Черноморие" Симона Грийнбом. Желанието на наследниците на старата еврейска фамилия не е достатъчно, за да стане факт проекта. Трябва да бъдат открити и другите двама наследници, които притежават част от собствеността.

В началото на юни тази година от Община Бургас публикува на сайта си обявление, че издирва Исак Жак Гершон, Арие Семо и наследниците на Алберт Жак Гершон. Целта е да им представят проекта, който е изготвен за обновяване на къщата им, в която имат съсобственост. До този момент обаче нито един от наследниците или техен упълномощен представител не се е свързал в администрацията. Така напрактика Общината има връзка само с двама от наследниците, които са от фамилия Презенти и които са съгласни да съдействат за обновяване на наследствената им къща.

Заради невъзможността на този етап да открие Исак Жак Гершон, Арие Семо и наследниците на Алберт Жак Гершон Общината е замразила проекта.

Галерия