Fest_Varna

Fest_Varna

Фест събира поп, джаз, класика и фолклор "Art Stars – Звезди на изкуството", който ще се проведе във Варна от 18 до 20 септември 2015 г., съобщиха на пресконференция днес организаторите Мила Маврова от фондация "Звезди на изкуството" и Нели Братоева, и Марина Корновска от "Инер Уил".

Участниците ще бъдат разделени в 3 категории в три различни жанра: "Поп и джаз пеене", "Класическо пеене" и "Народно пеене".

Интересът към уникалния конкурс, който ще се проведе за първи път във Варна, е много голям – близо 170 участници. Най-много са кандидатите в раздел "Поп и джаз пеене" - 90.

Освен от България в музикалния конкурс ще участват и дарования от Русия, Македония и Полша.

Журито, оценяващо в категорията "Поп и джаз пеене", е съставено от Хайгашод Агасян, Нелко Коларов и Стела Керанова. Даниела Димова и Стефан Бояджиев ще оценяват "Класическо пеене", а Пепа Запрянова, Павлинка Тодорова и Николай Докторов – "Народно пеене".

Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастния на 80.

Организаторите предвиждат много награди: Гран При в I категория – изработване авторска песен и музикален видеоклип, както и едногодишен договор със музикална пъблишинг компания – разпространение на песента в над 100 музикални магазина. Асоциацията на Българските черноморски общини (АБЧО) предоставят на конкурса 2 награди - обучителни пътувания в европейски държави по младежки проекти. Предвидени са много парични и предметни награди.

В рамките на конкурса – от 14 до 18 септември, ще се проведе Майсторски клас по класическо пеене, под ръководството на доц. Иванка Нинова от НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, която е провеждала такива обучителни форми в редица страни на света - Молдова, Южна Корея, Украйна, Канада, Македония.

В рамките на конкурса ще се проведат 4 концерта: тържествено откриване в Аулата на Икономическия университет в петък (18-ти септември) от 15 часа; два гала концерта на лауреатите - един общ за "Поп и джаз" и "Народно пеене" в събота – от 20 часа в зала "Аула" на Икономическия университет и един за категорията "Класическо пеене" (20-ти септември). Освен това участниците в Майсторския клас ще изнесат концерт на 18 септември.

Специално за публиката ще пеят и Хайгашод Агасян и Стела Керанова.

Входовете за всичките концерти са безплатни.

Галерия