В Бургас вече е и режисьорът Дианмарко Дагостино (вдясно), чийто филм участва в официалната селекция на фестивала. Снимки Лина Главинова

В Бургас вече е и режисьорът Дианмарко Дагостино (вдясно), чийто филм участва в официалната селекция на фестивала. Снимки Лина Главинова

Първото издание на Международния фестивал на историческото документално кино "Dock" провокира интелигентната публика в Бургас. Тя може да е на възраст от 13 до 89 години и да бъде проводник на познание, ум и култура, коментира Петър Стоянович - създател на фестивала. Той започва днес и ще продължи до 22-ри септември в морския град. "Dock" се организира с подкрепата на Община Бургас.

"Това няма да е единственото издание на фестивала. Казвам го сега, когато слагаме неговото начало. Надявам се той да провокира публиката и да даде възможност за срещи и разговори", каза зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Девет са заглавията, които са селектирани в конкурсната програма на фестивала. Авторите на един от тези документални ленти ще си тръгне с наградата, която е подплатена и с парична премия в размер на 10 000 лева. Зрителите ще могат да гледат и заглавията, включени в съпътстващата програма. Прожекциите са планирани за експоционен център "Флора", културен център "Морско казино", открита сцена "Охлюва".

Филмите показват различни гледни точки към Първата световна война, разказват човешки истории на фона на военните действия, които се случват в Европа.

"Удоволствие е за мен да бъдат тук. Гледах почти всички филми от конкурсната програма. Направена е добра селекция", каза Торстен Липсток - член на журито. Негов председател е проф. Владимир Игнатовски, а членове са още - проф. Марин Марчевски, Мартичка Божилова, Зоран Хамович.

Филмите, които ще си оспорват голямата награда на "Dock" са - "Walking on water", режисьор: Дианмарко Дагостино, Италия; "Шесть музыкантов на фоне городе", режисьор: Татяна Данильонц, Русия. Този филм е носител на "Грами" и Световната музикална награда; "The Red Soul", режисьор: Джесика Гортер, Холандия; "Тhe Soviet Hippies", копродукция между Естония, Германия и Финландия, режисьор Тере Тоумисту; "Golden Dawn girls" режисьор Хювърд Бустнес, Норвегия; "Червено, твърде червено", режисьор Божина Панайотова, България; "The other side of everything", режисьор Мила Турайлич, Сърбия, също носител на престижни награди; "Our new president", режисьор Максим Поздоровкин, САЩ; "Жертва на пешки" режисьор: Асен Владимиров, България.

Галерия