По Черноморието ще завали първо дъжд

По Черноморието ще завали първо дъжд

Последният ден на януари ще ни предложи слънчево и ветровито време почти в цялата страна до ранния следобед. Облачността по-късно ще започне да се увеличава, но в рамките на деня валежи няма да има. Вятърът привечер също ще утихва. Дневни температури ще са между 4 и 9 градуса.

Над планините вятърът ще е по-силен, по високите части на Стара планина, Рила и Пири дори бурен на моменти. Денят ще е слънчев до обяд, едва по-късно следобед облаците ще са повече, но без валежи. Термометрите ще се колебаят между минус 6 градуса по високите върхове до плюс 1 в ниските масиви.

Формиращ се нов циклон в Адриатическо море ще определя времето на Балканите във вторник и сряда. У нас във вторник ще завали сняг - първо в Западна, а по-късно и в Централна България. На изток ще превали дъжд, който с падането на температурите вечерта и в сряда ще се обърне в сняг. Докато вали времето ще остане меко с дневни температури между 0 и 4-5 градуса. Очаквана нова снежна покривка - между 5 и 15 сантиметра, в Стара планина и масивите на Югозапад - до 20-30 сантиметра.

В четвъртък облачността ще започне да се разкъсва с възможни слаби валежи от сняг. Ще е ветровито с усещане за студено време. В петък сутринта температурите ще паднат до минус 8 - минус 10 градуса в районите на запад, където облачността е минимална. В последните дни на първата февруарска седмица предстои затопляне с дневни температури през почивните дни около и над 10 градуса в някои райони.