Режисьорът Андрей Паунов (в средата) и неговата съпруга Мария Паунова споделиха впечатления от работата по Януари пред бургаската публика. Снимка Черноморие-бг

Режисьорът Андрей Паунов (в средата) и неговата съпруга Мария Паунова споделиха впечатления от работата по Януари пред бургаската публика. Снимка Черноморие-бг

"Януари", филм по мотиви на пиесата на Йордан Радичков "Януари" провокира сетивата на зрителите. С прожекцията на черно-бялата продукция България, Португалия и Люксембург бе закрито XX-то издание на "София филм фест на брега" в Бургас.

Двама сръбски режисьори с наградите на София филм фест на брега

Режисьорът Андрей Паунов и неговата съпруга Мария Паунова, която е сценограф на филма, споделиха емоциите и преживяното по време на снимките на филма. Район близо до Павел Баня се е превърнал в снимачна площадка на "Януари". Подготовката за него е отнела половин година, а крайният резултат провикира сетивата на киноманите.

Копродукцията е получила наградата за най-добър български проект в развитие на София "Мийтингс 2017", участва в програмата на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" през 2021 г., където ѝ бяха връчени специална награда на журито и наградата на гилдия "Критика" към СБФД, а на 26-ия "София филм фест" Андрей Паунов спечели наградата за режисура "За куража да интерпретира и надгражда добре позната и превърнала се в безспорна класика българска драматургия и да я трансформира в нова реалност. За дръзкото превръщане на литературата във филмови метафори. За впечатляващото кинематографично изграждане на визията и атмосферата на филма. За талантлива работа с актьорите".

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на прехода, в която са филмите "Георги и пеперудите" (носител на "Сребърен вълк" от Амстердам IDFA 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (с премиера в "Седмица на критиката" на 46-ия фестивал в Кан 2007 г.) и "Момчето, което беше цар" (показан за първи път в Торонто 2011 г.). С неговия поетичен разказ "Да ходиш по вода", посветен на легендарния майстор на арт-инсталации Кристо и неговите плаващи кейове, представен премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия СФФ през март 2019 година. Андрей Паунов дебютира в игралното кино с "Януари", вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков.

Сценарият на "Януари" е дело на Алекс Барет и режисьора на филма, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост. Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия.