Христо Димитров (на преден план вдясно) е част от журито на бургаския кино фест. Снимка Архив Черноморие-бг

Христо Димитров (на преден план вдясно) е част от журито на бургаския кино фест. Снимка Архив Черноморие-бг

Филмите на бургазлията Христо Димитров – Хиндо и на сръбския режисьор Емир Кустурица са отличени с приз "Златен Витяз" в категорията "Документален пълнометражен филм" на фестивала "Златен Витяз" в Русия. Кинофорумът се провежда за 28 път.

"Пътят на Христовия воин" на Хиндо и "Пепе. Последният герой" си поделят най-престижното отличие в категорията.

Филмът на Христо Димитров разказва историята на свещеника Георги Пейчев от село Жегларци. Сценарият на документалната лента е на Георги Тодоров, режисьор и оператор е Христо Димитров, продуценти са Георги и Галя Тодорови.

"Снимахме филма в продължение на половин година. Отец Георги е беше изключително светла личност. По времето на комунизма, когато е живял в селото му е имало над 20 свещеници, които са тръгнали по неговите стъпки", сподели пред "Черноморие" режисьорът. За реализацията на филма той е получил подкрепа и от Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Отличието е изключително престижно. Още повече, че той го печели заедно с един от световните кинорежисьори Емир Кустурица. Филмът, за който Кустурица печели наградата е посветен на бившия държавен глава на Уругвай Хосе Мухика, левичар размирник, известен като "най-бедния президент в света".