Традиционната кино зала под отрито небе на фестивала е сцена Охлюва. Снимка Архив Черноморие-бг

Традиционната кино зала под отрито небе на фестивала е сцена Охлюва. Снимка Архив Черноморие-бг

Филми с награди от кино фестивалите в Берлин и Ротердам са включени в програмата на петото издание на Международния филмов фестивал Бургас (Burgas InternationalFilm Fest). То ще се състои от 18-ти до 25-ти юли в морския град. Зрителите на BIFF ще гледат премиерните за България заглавия - азербайджанско-немската продукция "Край на сезон" ("End of season") на режисьора Елмар Иманов, която получи награда за дебют на фестивала в Ротердам и мексиканския "Вълците" ("Los lobos") на режисьора Самуел Киши, който е носител на награда "GenerationKplus" на тазгодишното издание на "Берлинале".

В късометражната програма на бургаския фестивал са включени китайско-австралийския филм "Лаура", който прави естетически преход, както между Изтока и Запада, така и между литературата и киното, както и българския филм "Свещеникът" на режисьора Борислав Колев.

"Осъзнали напълно отговорността от създалата се обстановка и безбройните неизвестни, пред които сме изправени, нито за миг не сме работили в посока - онлайн фестивал. Силната връзка, която изградихме с публиката през всички тези години е най-голямата мотивация за нас. Бургас филм фест трябва да се съпреживее", сподели Емил Ованесов, организатор на фестивала.

За първи път в съпътстващата програма ще бъде обособена специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от екипа на френския фестивал "Tous Courts" и Дени Алканиз.

Остров "Света Анастасия" ще стане домакин на уъркшоп "Кинотехники във фотографията", който ще води бургазлията Иван Григоров. Целта на този семинар е да анализира и приложи кинематографични техники в полето на фотографията.

BIFF се организира с финансовата подкрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".