Катерина Ламбринова се завръща на фестивала след 13 години. Снимка Личен архив

Катерина Ламбринова се завръща на фестивала след 13 години. Снимка Личен архив

Филмов критик влиза в деветчленното жури на 21-вия "София филм фест на брега", който ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас. Катерина Ламбринова е и сценарист, културен мениджър и продуцент. В момента е докторант към Институт за изследване на изкуствата към БАН, филмов експерт в "Студио Екран" към Българска национална телевизия и редактор в най-старото специализирано издание за филмово изкуство в България - списание "Кино". Има богат опит като програматор и селекционер в различни национални и международни филмови фестивали и форуми.

През 2010 година Катерина и неин състудент от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" бяха асистенти на художествения ръководител на "София филм фест на брега" - проф. Георги Дюлгеров, като представяха филмите от късометражната програма на осмото издание на фестивала, както и няколко пълнометражни продукции, чиито прожекции се състояха в Кукления театър.

Тази година филмите ще бъдат оценявани от деветчленно жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Катерина Ламбринова. Журито ще определи своя фаворит измежду 18-те конкурсни филма, а името на отличения ще стане ясно на официалната церемония по закриване на фестивала на 7-ми април от 19.00 часа. Най-добрият филм ще получи Наградата на община Бургас "Сребриста чайка". Статуетка "Сребриста чайка" ще получи и най-добрият, според класацията на публиката филм.

21-вият "София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас, медийното партньорство на сайт "Черноморие".