Финландското правителство също така планира да премахне зелените Ковид паспорти. Снимката е илюстративна

Финландското правителство също така планира да премахне зелените Ковид паспорти. Снимката е илюстративна

Финландия обмисля да премахне изцяло COVID мерките в страната от 1-ви март. Това обачи министър-председателят на страната Сана Марин. Марин отбеляза, че от 14 февруари ресторантите ще могат да работят до полунощ като част от дневния ред за облекчаване на противоепидемичните мерки, предаде БНР.  "Ограниченията обаче трябва да останат в сила още две седмици, "просто защото Финландия е епидемиологично около две седмици зад другите страни", добави тя.

"Финландското правителство също така планира да премахне зелените Ковид паспорти", добави Сана Марин.

Към днешна дата всички лица, пристигащи във Финландия от държави членки на Европейския съюз (ЕС) - в т.ч. и от България, или от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи:

- сертификат за завършена ваксинация;

- сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца;

- негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Лицата, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място при влизане в страната.

Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително.

От същата дата при пътуванията от страни извън ЕС или Шенгенското пространство, трябва да се представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца, наред с негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително, като не се отнасят за финландски граждани, постоянно пребиваващи във Финландия чужденци или лица, чието влизане е по неотложни причини.

Подробна информация за граничния контрол по границите на Финландия, свързана с ограниченията във връзка с COVID-19, е налична на страницата на Финландската гранична полиция:
https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic.

При нужда от съдействие българските граждани във Финландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Хелзинки на телефонни номера +358 9 458 40 55, +358 9 458 40 35, както и дежурен телефон в извънработно време: +358 44 055 0547. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Дания премахна ковид мерките

Без маски и ваксинационни паспорти в UK