От началото на пандемията в тази фабрика в Къркларели шият гащеризони и облекла за операционните зали. Снимки Cemre Gökçe

От началото на пандемията в тази фабрика в Къркларели шият гащеризони и облекла за операционните зали. Снимки Cemre Gökçe

Фирма "Perfekt tekstil" в турския град Къркларели шие по 7 500 медицински гащеризони на ден. От началото на пандемията с COVID – 19 в Република Турция фабриката рязко сменя производството си и започва да изпълнява поръчки на Министерството на здравеопазването. Гащеризоните са за еднократна употреба и ще се шият, докато има нужда от тях. Успоредно с това там са произвеждат и медицински облекла, с които лекарите влизат в операционната зала.

"Някои фирми спряха работа по време на пандемията, а при нас работата се увеличи двойно", разказа пред "Черноморие" Недрет Бензет, който работи в текстилната фабрика в Къркларели. Там започват да шият защитни облекла за медици и за износ.

Вече 13-та седмица репортери на "Черноморие" продължават да ви разказват как се развива пандемията в различни точки на света.

Къркларели е на около 150 километра от Бургас и има добре развити индустриални зони. Текстилната промишленост е една от сериозно застъпените там. Това обяснява и заетостта на част от фирмите по време на пандемията. Служителите на фабриката спазват противоепидемичните мерки. Работят с маски, а преди да започнат смяната температурата им се мери.

След като в Република Турция успяха да свалят броя на заразените в страната през последните две седмици, вчера те отново скочиха над 1000 души. За 13-ти юни са регистрирани 1 459 заразени с корона вирусна инфекция в южната ни съседка. Разхлабването на мерките в страната се отразяват и на броя на новите случаи.

От тази седмица на хората над 65 години и под 18 години вече е разрешено да излизат навън по всяко време. Те прекараха повече от 80 дни под карантина с право да излизат на чист въздух в определени ден и за определени часове.

От 15-ти юни в страната ще отворят театрите и ритуалните зали, където се сключват граждански бракове. Ритуалът обаче може да бъде в присъствието на до 15 души. Сватбите с музика и танци се разрешават от 1-ви юли.

Тези, които са решили да отпразнуват по подобават начин бракосъчетанието си ще трябва да почакат до началото на следващия месец. Традиционно на една сватба в Турция присъстват около 250 – 300 души. Засега обаче е немислимо събирането на толкова хора на едно място. Затова и желаещите само да сключат брак без да имат тържество не са много.

Турция е на 10-то място по брой на случаи с корона вирусна инфекция. От началото на пандемията до днес там са регистрирани 176 677 души, като активните случаи са 21 798. Оздравели вече са 150 087, а смъртните случаи са 4 792.

В страната до днес са направени 2 103 044 теста, което прави 24 957 на 1 млн. население. Жителите на страната са 84 267 248 души.

Галерия