Чрез Фонда ще бъдат подкрепени проекти на свободни творци. Снимка Архив Черноморие-бг

Чрез Фонда ще бъдат подкрепени проекти на свободни творци. Снимка Архив Черноморие-бг

Фонд ще набира средства в подкрепа на бургаските свободни творци. Идеята за създаването му е на Петя Стойкова (културен мениджър и основател на сдружение "Танц БГ", хореограф на танцова компания "Дюн"). А кампанията по набиране на средства обединява усилията на Петя Стойкова, Антоанета Димчева (културен мениджър и PR с дългогодишна практика в музикалния мениджмънт, психолог) и Радостина Ценова (комуникатор на Българска Фондация Биоразнообразие и участник в организацията на редица културни проекти).

През 2020 година хората на изкуството бяха изправени пред големи предизвикателства и трудности, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Ковид-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още не знаят дали ще успеят да запазят професията си и да продължат артистичната си работа.

Затова по идея на Петя Стойкова се създаде Фонд за подкрепа на творците на Бургас и стартира кампания за набиране на средства, с които да бъдат тези, чиято работа е засегната от кризисната ситуация с Ковид-19. Идеята е освен да помогне и да подкрепи тези, които имат нужда, да им покаже, че оцеляването не е самотно преживяване и има някой друг, които също те мисли с добро.

Средствата се набират чрез дарения в специализираната и доверена дарителска платформа platformata.bg до 17 май 2021 г. Всички набрани средства ще бъдат разпределени до края на май под формата на дарения към творци в различни области – изобразителни изкуства, сценични изкуства, преподаватели в детски школи по изкуствата, музиканти, културни мениджъри и др., съобразно постъпилите анкети и заявени нужди.

До момента са събрани финансови средства в размер на 1800 лева.