С изпълнение на Фортисимо ще започне тазгодишното издание на Бургас и морето. Снимка Лина Главинова

С изпълнение на Фортисимо ще започне тазгодишното издание на Бургас и морето. Снимка Лина Главинова

Вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева обра отличията от международния хоров фестивал в Йоханесбург. С деветте си песни на световните хорови игри в Южна Африка, те спечелиха поредния си златен медал в категория "Поп ансамбъл" и Гран при в категория "Вокални ансамбли". С участието си в конкурса ангелогласните момчета и момичета на прекрасната диригентка Милена Добрева сбъднаха своята най-голяма мечта за 2018 година. Те бяха и единствените български представители, дошли на черния континент и обраха отличията, припомниха хора от музикалния бизнес.

С присъщата им динамика и сила, които произлизат от името на ансамбъла, потомците на Странджа извисиха над другия континент световно известната песен "Калиманку Денку" и за пореден път в рамките на крехката си четиригодишна възраст прославиха не само Бургас, а и България по цял свят. След поредицата от успехи, като се започне от "Игра на хорове" в "Шоуто на Слави", последвалите фестивални и конкурсни участия в Чехия, Англия, Белгия, Сърбия, и Латвия, безапелационната победа в конкурса "Бургас и морето” през юли, 2017 година,,"Фортисимо” и сега отново показа и доказа своята класа и мястото си в световната хорова музика.

"Вълнуващо е било преживяването на възпитаниците на Милена. По време на награждаването в тяхна чест е бил изпълнен националният химн на България и е бил развят българският флаг. Новината за успеха им ще обявим отново на 28-и юли на тазгодишното 36-то издание на националния конкурс за популярна българска песен  "Бургас и морето", сподели единствено пред сайт "Черноморие" маестро Стефан Диомов. От сцената на  Летния театър ще звучи симфония с песни, изпяти през годините от вокална група "Тоника". С нея ще се отбележат 50 години от старта на най-популярната българска формация "Тоника". Симфонията ще бъде изпята от вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева.