Учениците от ПГЕЕ Константин Фотинов почетоха паметта на патрона си. Снимки Лина Главинова

Учениците от ПГЕЕ Константин Фотинов почетоха паметта на патрона си. Снимки Лина Главинова

Бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" обяви конкурс за написване на есе и рисунка. Творбите на възпитаниците на елитната бургаска гимназия ще бъдат събрани в книга, която ще излезе на 29-и ноември 2018-та година. Тогава се навършват 160 години от кончината на патрона на гимназията - Константин Фотинов, стана ясно на церемонията за отбелязване на 159 години от смъртта на големия български възрожденец, писател, просветител, общественик, издател, деец за  свобода.

По традиция тържеството  започна с внасяне на знамето на ПГЕЕ "Константин Фотинов", а после всички ученици, учители, гости станаха на крака, за да чуят химна на гимназията. Събитието се проведе в учителската стая, която бе тясна да побере десетките възпитаници на "Константин Фотинов".

"За мен е удоволствие и чест да Ви благодаря за уважението, което проявявате към  патрона на гимназията", започна приветствието си директорът на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" – Коста Папазов. След обръщението, ученици от елитната гимназия изнесоха рецитала "Силата на думите" по избрани текстове на своя патрон - възрожденеца и будител Константин Фотинов. Запомнящи останаха мислите му: "Просвещението е като дневната светлина, без него няма ден" и "Без знание няма светлина, няма отечество". След  рецитала бе прочетено есето "Константин Фотинов" на Симона Иванова, ученичка от VІІІ "б" клас на "Фотинов".

Звучаха и стихове, посветени на възрожденеца от колоса на българската литература Иван Вазов. Вълнуващо бе и стихотворението "Училището" на преподавателката по български език и литература Руска Караджова. Много патриотичен патос предизвика изпълнението на танцовия състав към училището. По традиция бяха поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на патрона на гимназията.

За предстоящите тържества за отбелазване на 160 години от кончината на Константин Фотинов в елитното училище е създаден клуб "Силата на думите". Идеята е на Веса Фотева, дългогодишна библиотекарка към училището и един от най-дейните хора в ПГЕЕ "Константин Фотинов".

Галерия