Жером Ферари е автор на романа Проповед за падането на Рим. Снимка Община Варна

Жером Ферари е автор на романа Проповед за падането на Рим. Снимка Община Варна

Европейска литературна награда "Димитър Димов" спечели французинът Жером Ферари с романа си "Проповед за падането на Рим". Отличието му бе връчено в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Проявата е част от фестивала "ВарнаЛит", който се реализира със съдействието на Община Варна. Приветствия към участниците отправиха министърът на културата Боил Банов, Коста Базитов, зам.-кмет на общината, а срещата откри Свилен Спасов, един от инициаторите на фестивала.  

Конкуренция на Ферари бяха авторите Дмитрий Глуховски с романа "Текст", Добромир Байчев - "Глиненият цар", Саулюс Шалтянис - "Дневникът на еврейската принцеса" и Тайе Селаси - с романа "Отивам си е възвратен глагол". Четирима от авторите присъстваха лично на събитието.

Председател на журито, оценяващо творбите, е дъщерята на Димитър Димов - писателката Теодора Димова, а членовете са проф. д-р по български език и литература Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов и Свилен Спасов. Относно мотивацията за избора си на победител, журито сподели, че се е спряло на Жером Ферари заради умелото художествено пресъздаване на изпитанията пред европейската идентичност и убедителното изобразяване на обременената от своята история Европа. Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Европейска литературна награда "Димитър Димов" е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия писател. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в предходната година. В първото издание на конкурса, който ще се провежда ежегодно, 21 издателства номинираха 39 романа от съвременни български (28) и чуждестранни (11) автори от територията на континента Европа. Победителят печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.