В тази сграда е била фурната на родителите на Хиндо Касимов

В тази сграда е била фурната на родителите на Хиндо Касимов

Всяко семейство си има родова история към която следващото поколение прибавя по нещо. Фамилната памет неизбежно е свързана и с мястото, където предците и техните наследници пускат корени. Така житейската нишка на човек става неразривна част от паметта на родния му град.

Няма човек без минало и бъдеще. И градовете, също като хората, събират спомени за идните поколения. Някои отдавна отлежават под пелената на забравата. Други напират да бъдат разказани. Само къщите мълчаливо пазят спомените за своите обитатели. Някои все още съхранени, други отстъпили място на модерни кооперации.

Към която и къща да посегнеш, ще ти разкаже завладяваща приказка. Водени от желанието да съхраним паметта на Бургас тръгнахме по стъпките на домовете, в които са родени или живяли онези бургазлии, чиито имена остават изписани със златни букви в историята на морския град.

Ще ви поведем на едно вълнуващо пътешествие, в което, сигурни сме, че с интерес ще откриете познати къщи, покрай които често минавате без да знаете, че зад техните врати са се смели и плакали онези наши съграждани, които са обогатили родословното дърво на Бургас.

В първия текст ви разказахме за дома на Апостол Карамитев, след това за къщата, където е живял друг известен актьор - Георги Калоянчев. Сега ще ви отведем към фурната на баба Марийка.

Имало една фурна на пъпа на Бургас - площад "Св. св. Кирил и Методий". Имало е, но сега е само спомен. За местните хора и гости на морския град, фурната е била позната най-вече като фурната на баба Марийка, майката на актьора Хиндо Касимов. Оттук са си купували хляб и закуски, не само бургазлии, но и туристи. Мястото е било като магнит. Там всеки отбил се опитвал от вкусотиите на майстор хлебарите. Фурната е била и място за сладки раздумки. Тук винаги топъл хляб и закуска са получавали бездомните, бедните, болните. Със своята щедрост и човещина са били популярни сред бургазлии фамилия Тахирови. Но най-голяма атракция е била самата фурнаджийка - баба Марийка, майката на актьора Хиндо Касимов.

Да не звучи самохвално, но и аз - бургаската снаха, съм имала професионалния шанс да се срещна и разговарям с нея. В моите спомени баба Марийка си остава една колорита жена. Истинска българка, прескочила всички житейски препятствия, но запазила до край любовта си към Мухарем Тахиров. За онези години началото на XX век тяхната любов е била едва ли не сензация - как една православна християнка ще се ожени за мюсюлманин. Никой не е могъл да спре двамата млади. Така от тяхната любов се раждат синовете: единият е актьорът Хиндо Касимов. Да върнем лентата назад във времето. Младото семейство Тахиреви наема под наем партерния етаж с фурната, които се намират в триетежната сграда на площад "Св. св. Кирил и Методий". По-късно  Марийка и Мухарем Тахирови ги купуват. Тук в продължение на много години родителите на Хиндо Касимов месят и пекат хляб и закуски. За техните печива се разправят легенди… Е, най-големи техни фенове са били колегите на сина им - актьори от Сатиричния театър - легендите Нейчо Попов, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов и още, и още. Не само вкусотиите, приготвени и изпечени от сръчните ръце на баба Мрийка и Мухарем са ги привличали. А и топлата, уютна и духовна среда на семейството.

Артистичните си данни Хиндо наследява от своята майка. Кореняк бургазлии си спонят, че тя се е увличала по театъра и участвала в самодейни спектакли. За онези години - началото на миналия век, Марийка Касимова е впечатлявала с открития си характер, с  голямо чувството си за хумор и словоохотливост. Държала се е като истинска европейка, носела цветни рокли, сламена шапка, пушила цигари.

Всеки път щом намерел време Хиндо Касимов е посещавал своите родители. Нямало е случаи, когато с него да не е била дъщеря му - Мария Касимова - Моасе.  Спомените за своята баба Марийка, за детството, прекарано в Бургас от онези години, чаровната, емоционална и артистична Касимова ще опише в роман. Това призна тя пред бургазлии на премиерата на книгата си "Близки срещи със смесени чувства".

От няколко години фурната и етажа, където някога са живеели Марийка и Мухарем, вече е само спомен. Имотът им е продаден. На мястото на фурната  сега се помещава магазин за пакетирани стоки и алкохол. Работещите в него дори не знаят за фамилията, както и за актьора Хиндо Касимов.

Хиндо Касимов е роден през 1934 година, а си отива от този свят през 1986 година.

Най-известен е с хумористичните телевизионни скечове, изпълнявани заедно с актьорите Васил Попов, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Сотир Майноловски. Играе на сцената на сатиричния театър "Алеко Константинов" от 1960 година до кончината си през 1986. Сред по-известните му роли на сцената са в пиесите: "Януари" от Йордан Радичков, "Женитба" от Гогол, "Рейс" от Станислав Стратиев, "Господин Балкански" от Георги Данаилов и други. Хиндо Касимов е сред участниците в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация" (1974), заснета в БНТ.

Той се е снимал и в киното, сред филмите с негово участие са: "Краят на една ваканция" - 1965, "Шведските крале" - 1968, "Гибелта на Александър Велики" - 1968, "Гола съвест" - 1971, "Нако, Дако и Цако - Моряци" - 1974, "Зарево над Драва" - 1974.

Галерия