Гълъб Донев излезе с позиция по повод разпространените данни от страна на Министерски съвет

Гълъб Донев излезе с позиция по повод разпространените данни от страна на Министерски съвет

"Всяка обективна информация за движението на служителите в администрацията следва да съдържа основанията за прекратяване на правоотношенията. Разпратените до медиите “справки” не само че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл и др. Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство", се казва в позиция на Гълъб Донев, началник на кабинета на президента Румен Радев и служебен министър-председател от 2 август 2022 г. до 6 юни 2023 година по повод разпространена от Министерски съвет информация, че служебните правителства са освободили 13 211 служители.

Служебните правителства на Радев са освободили 13 211 служители

"Управленското безсилие тласка правителството Денков в грешна посока. Протестиращите земеделци не са "терористи", енергетиците не са хора, "които протестират срещу себе си", а в служебните правителства никой не е "подписвал с кръв" да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание.

Напротив, работихме само и единствено да преведем страната през кризите, в които управляващите тогава я вкараха и изоставиха. И успяхме. Видно бе по цените на горивата, по енергийната диверсификация, по подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н. Не случайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния.

Но има нещо по-притеснително. В българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление. Но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика", пише още в позицията на Гълъб Донев.