Първите десет участници вече са факт

Първите десет участници вече са факт

Галерии и заведения за хранене са сред първите участници в Мрежата на сетивата "Булеварт" и ще бъдат подкрепени в желанието си да развият артистичния и бизнес потенциал на Бургас. Инициативата на Община Бургас подкрепя хората на изкуството и предприемачите да възродят артистичното сърце на града, бе посрещната със сериозен интерес и предизвика творческата енергия на бургазлии, да предложат арт и предприемачески инициативи.

Сред одобрените проекти са изключително интересни и перспективни творчески идеи на привлекателни места - художествени галерии, арт и обучителни центрове, модерни и популярни места за забавления - барове и ресторанти, сцени за събития на открито, като предложените дейности включват творчески работилници, арт пърформанси, импро театър, кулинарни фиести и много музикални и артистични дейности.

Ето кои са първите 10 участника в БУЛЕВАРТ: 

1. Арт къща ЛаМалена

Предлага атрактивна трибуна и подходящо място за работата на дизайнери, художници, и артисти. Ще бъдат организирани творчески работилници със съдействието на български и бургаски художници и приложници.

2. Фермерски пазар

"Хранкооп - Бургас" ООД , дружеството представляващо и организиращо Фермерския пазар на Славейковото пазарче ще организира различни творчески работилници, музикални събития и артистични прояви.

3. Галерия "НЕСИ"

Има амбицията да представи съвременното българско изкуство в неговото разнообразие, без да се ограничава от техники, жанрове и поколения.

4. "ВКУСНИ КАТМИ"

Собствениците и приятелите на заведението ще организират музикални и други арт събития на импровизирана открита сцена.

5. "ТЕЗГЯХ" - хлебарна и пекарна

Ще организира фото изложба и представяне на продукти в отворена работилница на тема: "Хляба на Бургас", "Празници и семейни традиции в приготвянето на печива".

6. Бар "Кардамон" 

Мястото ще се превърне в център за провеждане на артистични прояви с участието на диджеи, музиканти и изпълнители, танцови-салса партита, стрийт денс шоута, импро театър, тематични кулинарни вечери.

7. Кафе-бар "Барбоса"

Ще организират музикални вечери с гост музиканти на живо или диджеи, изложби на съвременни български творци, иновативни събития.

8. "Ti Bar & Kitchen"

Ще съчетаят вкусната храна и богатия избор на напитки с културни събития, фотоизложби и музикални вечери.

9. Център за работа с деца "Френе"

Предлагат събития за деца и техните родители, които развиват езиковите и комуникативни умения, пространственото и логическо мислене, социалната и емоционална интелигентност, творчески игри, литературни работилници.

10. #HashtagSTUDIO - The Culture Club

Мястото е дом на културната, артистичната и образована част от младото и космополитно поколение на града.  Като акцент ще бъдат моноспектаклите, алтернативната unplugged музика и комедийното шоу.

Седем от одобрените участници в "Булеварт - Мрежа на сетивата" ще получат финансиране между 2050 и 4200 лв., в зависимост от бюджета на проектното им предложение, а трима от участниците се финансират изцяло със собствени средства. Всички участници в "Булеварт" ще бъдат подкрепяни активно с комуникационните и административни инструменти на Община Бургас.

"Булеварт - Мрежа на сетивата" е инициатива за многостранно сътрудничество между Община Бургас, микро и малък бизнес, културни и творчески индустрии, които са обединени в мрежа от обекти и събития.

Териториалният обхват на инициативата е Централна градска част на Бургас, заключена между (но не само) булевард "Сан Стефано", улица "Христо Ботев" и улица "Цар Петър", булевард "Иван Вазов" и улица "Александър Батенберг", булевард "Демокрация".

До края на 2018 г. всеки бургаски артист, предприемач и общественик може да кандидатства, за да стане част от втория етап на Творческата мрежа, с проектна инициатива, която е или 100 % финансирана от кандидата, или с бюджет, финансиран минимум до 50 % от кандидата и съфинансиран от Община Бургас.