Гарард Конли (вдясно) разказа историята си, описана от него в книгата. Снимки Лина Главинова

Гарард Конли (вдясно) разказа историята си, описана от него в книгата. Снимки Лина Главинова

Това е книга за два свята, които не могат да са в мир един с друг. Изчаках 10 години преди да седна и да напиша "Заличено момче". Това е универсална история, която разказва за проблема на неразбирането между родителите и техните деца. Това каза Гарард Конли - автор на "Заличено момче". Той дойде в Бургас за прожекцията на едноименния филм и да представи книгата си пред публиката в морския град. Филмът с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу бе показан в експозиционен център "Флора" в рамките на петото издание на кино-литературния фестивал "CineLibri". Това е неговото първо издание в Бургас.

Филмът е по автобиографичната книга на Гарард Конли. Сценарият разказва историята на сина на баптистки пастор в малък американски град, който е принуден да се запише в терапевтичен курс за "лечение на хомосексуализъм", организиран от църквата, след като родителите му разбират, че е гей. Подобна стъпка няма как да доведе до нищо добро и семейството ще трябва да намери начин да се справи с различията, ако иска да остане сплотено. Филмът разказва истинска история за борбата на един млад мъж да намери себе си, докато всеки аспект на неговата идентичност е поставен на изпитание. Той провокира и реакциите, и въпросите на злителите в залата на "Флората". След края на прожекцията, Гарард Конли отговори на питанията на зрителите и раздаде автографи.

"Християнството ми помогна да се боря с причиненото ми от терапията, на която бях подложен. Тези хора ме караха да мразя баща си, а аз не го мразех. Написах книгата, докато бях в София. В продължение на една година не можех да спя, за да мисля какво ще донесе написаното на моето семейство. Прекарах много време между двата свята и не разбирах как те не можеха да се примирят", сподели авторът.

"Когато изучаваш гражданските права, трябва да си на точното място в точното време. Ако видиш празно място, сядаш и го заемаш, не чакаш някой да го направи", допълни Гарард Конли. Той призна, че е бил изненадан, когато са му се обадили и са му казали, че искат да заснемат филм по книгата му. "Когато ми казаха, че в него ще участват Никол Кидман и Ръсел Кроу помислих, че някой си прави шега с мен. Книгата е различна от филма. Той е знак на почит към оцелелите след тази терапия и е срещу неприятните неща, които се разказват за хората от общността", допълни Гарард Конли.

"Заличено момче" се публикува от издателска къща Колибри в партньорство с фондация "Сингъл Степ", чиято мисия е да подпомага, мотивира и овластява млади ЛГБТИ хора. Приходите от продажбата на книгата са дарение в подкрепа на единствените цялостни услуги в помощ на ЛГБТИ младежи в България, предоставяни от "Сингъл Степ".

Галерия