Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната. Снимка Димитрина Павлова

Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната. Снимка Димитрина Павлова

Гърция въвежда нови мерки за влизане на всички граждани през ГКПП "Кулата-Промахон". Въвежда се изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, считано от 06.00 ч. на 14 юли 2020 г., вторник. По информация на българското посолство в Атина тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата.

Продължава да е в сила задължителното изискване всички пристигащи в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.

Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от гръцката полиция, Националната служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

В предстоящите почивни дни се очакват засилени проверки на влизащите в Гърция и по пътищата в страната.

Не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.

От МВнР припомнят, че до 06.00 часа на 14 юли, когато влизат в сила новите мерки, важи досегашният режим на влизане на всички граждани през ГКПП "Кулата-Промахон" - попълнен електронен формуляр, генериращ QR код, засилено тестване за коронавирус на границата на избирателен принцип.