Директорът на Операта Александър Текелиев ще получи отличиета тази вечер. Снимка Архив Черноморие-бг

Директорът на Операта Александър Текелиев ще получи отличиета тази вечер. Снимка Архив Черноморие-бг

Гардеробиерките от Държавна опера - Бургас са сред отличените с приз от Националното сдружение на общините в Република България. Наградата им е в новоучредената категория "Протегната ръка" и се присъжда за първи път. Тя се дава на физически лица и институции, които са оказали съдействие на местните общини по време на пандемията от COVID-19. За тази категория са изпратени 40 номинации от общините, които са членове на Националното сдружение.

В първите дни на извънредното положение, което бе обявено в страната на 13-ти март т.г., бургаските гардеробиерки започнаха да шият предпазни маски от платовете, с които разполага Операта и които са били предназначени за ушиване на костюми за предстоящата премиера на "Жизел". Вместо костюми обаче, те шиеха в продължение на седмици маски за хората, които бяха на първа линия в борбата с корона вируса.

Отличието ще бъде връчено тази вечер на официална церемония в София. То ще бъде получено от директор на Държавна опера - Бургас - Александър Текелиев.

Наред с наградите в категорията "Протегната ръка" ще бъдат присъдени и другите годишни отличия на Националното сдружение на общините. Призовете се връчват всяка година на 12-ти октомври. Тази дата през 1998 година е обявена за Ден на българската община. А поводът да бъде избран 12-ти октомври за празник на общините е приет на тази дата през 1881 година от Народното събрание първи закон за градско управление, за кметовете и техните помощници.