Срещата беше открита от зам.-областния управител на Бургас Севдалина Турманова. Снимки Лина Главинова

Срещата беше открита от зам.-областния управител на Бургас Севдалина Турманова. Снимки Лина Главинова

Новият регламент за защита на личните данни (GDPR) влиза в сила на 25-и май 2018 година. Той касае, както юридическите, така и физическите лица. Европейският регламент защитава обработката на лични данни, съгласно закона, задълженията на администраторите и обработващите данните.

Какво представлява GDPR, каква отговорност носят обработващите лични данни и как може да контролираме използването им? Отговорите на тези въпроси даде адвокат Лена Бориславова от адвокатска кантора "Georgiev, Todorov &Co" на семинар, организиран от Търговско-Индустриална камара Бургас. В него взеха участие представители на бизнеса, които използват и обработват лични данни.

"На първо място отговорност за обработването на лични данни носи администраторът. С направените промени обаче такава отговорност ще носи и обработващия личните данни", обясни адвокат Бориславова. Тя разясни и основните принципи при обработването на лични данни, срокът за съхранението им, премахването на лични данни и т.н.

Клиент на хотел, например, не трябва да предоставя личната си карта, за да бъде копирана. Администраторът на хотела може само да поиска картата, за да сравни личните данни, които клиентът е посочил при попълването на формуляра.

Физическите лица, които пазаруват онлайн имат право да отправят запитване до сайта каква информация се съхранява за тях и за извършените в миналото покупки. От онлайн магазина са задължени в 30 дневен срок да им отговорят дали съхраняват и каква информация.

Във връзка с прилагането на новия регламент ще бъдат назначени 45 000 души в цялата страна, които ще следят за правилното прилагане на директивата. Преди това обаче те ще минат специално обучение. "Все още не са ясни критериите по които ще бъдат обучавани тези хора преди фирмите да ги назначат", поясни адвокат Бориславова.

Галерия