Генерал - майор Мутафчийски (в средата) призна, че опасенията му са се оказали напразни. Снимка Министерски съвет

Генерал - майор Мутафчийски (в средата) призна, че опасенията му са се оказали напразни. Снимка Министерски съвет

Голямото ни опасение, че църквите ще станат източник на зараза, не се оправдаха. Църквите няма да са виновни, за това, което ще се случи, призна на редовен брифинг генерал - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на Националния щаб за корона вируса.

"Най-добрата констатация бе, че гражданите се вслушаха в призивите на Щаба, на правителството и на свещениците да си останат у дома и да се помолят пред иконата вкъщи", допълни генерал - майор Мутафчийски.

Повод за коментара му станаха журналистически въпроси, свързани с очакванията много хора да отидат в храма по време на Великденските празници. Още преди три седмици започна атаката срещу Светия синод и отказа му да затвори храмовете. Мнозина видяха в отворените църкви места, където ще "пламне" заразата от корона вирус.

От преките излъчвания на Пасхалната литургия пред храм "Свети Александър Невски" в нощта на събота срещу неделя и репортажите от цялата страна стана видно, че хората, които отидоха до църквите не бяха много. Мнозинството от вярващите си остана у дома.