Георги Манев (вдясно) връчи пълномощното на Константин Бачийски. Снимка Черноморие-бг

Георги Манев (вдясно) връчи пълномощното на Константин Бачийски. Снимка Черноморие-бг

Георги Манев - създател и председател на партия "Средна европейска класа" излиза от активната политика, а на поста ще го смени зам.-председателя и настоящ общински съветник Константин Бачийски. Новината обяви лично Манев на извънреден брифинг.

"Имал съм водеща роля при вземане на политическите решения. Внимателно сме избирали партньорите си. На 9-ти октомври, когато ще се проведе конгреса на партията, официално ще обявя оттеглянето си от активния политически живот на Бургас и България. Упълномощавам Константин Бачийски да взема и подписва коалиционни споразумения. Ще посоча и него като за председател. Той най-достойно може да продължи пътя, по който съм водил партията", обясни решението си Георги Манев. Константин Бачийски е един от хората, които са били до него при учредяването на партията преди 14 години.

"Това е обмислен избор. При създалата се политическа обстановка не мога да вземам правилни политически решения. Ще помагам с опита, който имам", допълни Манев.

Партия СЕК е спрягана за една от тези към които бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев може да се обърнат, за да реализират политическите си идеи и участват в предстоящите извънредни парламентарни избори.

"Не сме водили разговори с тях. Виждам действията им, те са близки до идеите на СЕК. Добре дошли са. Изпълнителният комитет на партията има нужда от такива хора. Но до този момент те не са ни потърсили", допълни Манев.

"Ако имаме подходящи разговори с подходящи партньори, може да имаме свои представители в следващото Народно събрание. Изпълнителният съвет ще вземе решение дали и как да се явим на изборите", каза Константин Бачийски. Той потвърди, че по време на предишните кампании е бил търсен от седем политически партии да води листи. "Не е излязло нищо от тези разговори, затова няма да назовавам и партиите. Някои от тях бяха в 46-то Народно събрание", допълни Бачийски.

И двамата с Манев са категорични, че работят за идеи и каузи и не се продават. Повод за коментара им стана изказването на председателя на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, че при разговор с Кирил Петков са им предложили финансиране на кампанията, за да ползват регистрацията им.