В момента парите за храна за болните в Бургас са 40 000 лева. Снимката е илюстративна

В момента парите за храна за болните в Бургас са 40 000 лева. Снимката е илюстративна

Парите за храна на болните да бъдат 80 000 лева през настоящата година. Това предлагат съветниците от ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас в своя докладна записка. Традиционно от бюджета на Община Бургас се заделят 40 000 лева за храна на болните, но съветниците от най-голямата група в местния парламент предлага сумата да се увеличи двойно, за да може менюто за пациентите да се подобри.

В проекта за бюджет на Община Бургас е осигурен финансов буфер от 150 000 лева, в случай, че се наложи отново да се реагира в подкрепа на бургаското здравеопазване при борбата срещу COVID-19.

"Въпреки че, от групата на ГЕРБ, гледаме с оптимизъм предлагаме този т.нар. буфер да бъде увеличен с още 50 000 лева за по-голяма сигурност и ангажираност", мотивират се общинските съветници..

Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания, известна като Белодробната болница, работеше с пълнен капацитет през COVID кризата от 2020 г. И към момента там се лекуват десетки пациенти.

В проекта за бюджет вече са заложени и средства за подобрение на условията в Консултативно-диагностичният блок и Стационарния блок на Белодробната болница. Предвидени са средства за пребоядисване на стени и тавани, подмяна на подови настилки с нови с антибактериално покритие, нова дограма, смяна на електрическата инсталация и ново осветление. Близо 30 болнични стаи там ще бъдат ремонтирани.

В проекта за бюджет са предложени 20 000 лева за старт на новия проект "Млади лекари в училищното здравеопазване". Това е възможност за начало на кариерата на доктори,  които все още нямат специализация.

"Още преди година обявихме, че ще търсим възможности и за създаване на фонд за специализацията на завършващите лекари в приоритетни за общината специалности. Затова ще предложим сумата за "Млади лекари в училищното здравеопазване" да се увеличи до 50 000 лева. Необходимо е да се изработи и механизъм, чрез който да се осигурява подкрепата за амбициозните млади доктори", пишат в докладната записка представителите на ГЕРБ.