Кандидат-депутатите посетиха община Средец

Кандидат-депутатите посетиха община Средец

Развитие на туризма в областта, утвърждаване на община Средец като дестинация на четири сезона с уникален продукт. Това обсъдиха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Деница Николова, и Галя Желязкова в Дебелт. Те се срещнаха с ръководството на Национален архитектурен резерват "Деултум" и кмета на Община Средец инж. Иван Жабов.

"В националната ни програма предлагаме гъвкав механизъм на публично-частно партньорство, който да гарантира свобода за привличане на инвестиции. Така ще се акумулират средства за обекти като "Деултум" и ще има обвързаност с регистър на туристическите места в областта. Този фонд ще е бъде за социализация, инфраструктура, развитие и реклама на новооткрити културно-исторически обекти. Подобна форма на подкрепа ще е много навременна и в помощ за развитието на туризма", коментира Димитър Бойчев.

Деница Николова подчерта, че бъдещето на туризма е в партньорството между общините. "Чрез правилно оформена проектна идея, която да защитите пред Регионалния съвет, няма да имате ограничения за финансиране. Ще се възползвате от ресурсите на големите общини като капацитет и експертиза. Изграждането на четирилентов път Бургас - Средец ще даде тласък за много възможности в тази посока. Ще търсите връзка с бизнеса, ще заложите на промотиране на местните продукти".

Представена бе и друга идея - за еднократно финансиране за 50 000 лева на компания за проекти и внедряването им в туристическата индустрия. Така ще се стимулират иновативните решения в сектора. Въпреки пандемията, от "Деултум" отчитат ръст на посетителите през 2020 г. Интерес има от детски градини, училища и университети, с тях се работи по различни програми. Има и проект за ограда на комплекса, която ще помогне за съхранението и реставрацията. Галя Желязкова коментира, че е обсъдена идея за подсилване на рекламара с работещото мобилно приложение в партньорство с община Бургас. Целта е то да разшири обхвата си и да приобщи други общини в Бургас.

Кандидатите на ГЕРБ провериха на място ремонта на читалище "Светлина 1924". То е най-голямото в общината, на приземния етаж ще е залата за традиционни занаяти, а над нея - кинозала. Ще има художествена галерия, информационно-административен офис, творческо студио. Читалището се обновява по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег" в партньорство с Община Визе, Турция. Стойността на проекта е 492 463,30 евро безвъзмездна финансова помощ, като средствата за Община Средец, която е водеща по проекта са - 269 938,67 евро.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия