Кандидати за депутати разясняват на хората как да гласуват машинно. Снимки ГЕРБ - Бургас

Кандидати за депутати разясняват на хората как да гласуват машинно. Снимки ГЕРБ - Бургас

Кандидатите за народни представители от коалиция "ГЕРБ - СДС" продължават разяснителната кампания за машинното гласуване за предстоящите парламентарни избори. По време на срещите си в областта те демонстрират с помощта на таблети с инсталирано електронно приложение, как се упражнява правото на вот с машина.

Представителите от листата на ГЕРБ-СДС обръщат внимание, че за първи път след години гласуване с хартиена бюлетина, на 11 юли хората ще могат да гласуват само с устройства.

"Промените в Изборния кодекс, които определени партии в 45-ото НС бързаха да гласуват, са факт и не може да се избяга от тях. Има много въпроси за новия вид гласуване, притесненията са най-вече сред по-възрастните хора. Наша задача е да ги насърчим, да им обясним стъпките и да не допускаме да се колебаят дали да отидат до изборните секции. Всеки трябва да упражнява правото си на вот свободно", допълват кандидатите от листата.

Те коментират още, че имат своите притеснения за струпване на хора, забавяне на гласуването, както и технически проблеми в изборния ден.  

Голям интерес към демонстрациите с таблет имаше в два от пенсионерските клубове в Бургас. Възрастните хора от клуб "Тракия" в квартал "Долно Езерово" и от клуб "Освобождение" имаха възможност сами да преминат през стъпките за гласуване в електронен вид, както и да задават въпроси.

На традиционната открита приемна на ГЕРБ до Часовника в Бургас всеки желаещ също ще може да се запознае отблизо с разработеното електронно приложение за гласуване. На предизборната шатра всеки ден от 17 до 19.30 ч. ще ви очакват кандидатите за народни представители, както и общински съветници от партията.

Мобилни приемни като част и от разяснителната кампания за машинно гласуване ще бъдат разположени и в други комплекси и квартали на Бургас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия