Декларацията е изпратена от името на ръководството на партията. Снимка Движение Гергьовден

Декларацията е изпратена от името на ръководството на партията. Снимка Движение Гергьовден

Ограничена операция по деисторизация на Македония. Това предлага от партият "ДВижение Гергьовден" в своя декларация, разпространена до медиите. Публикуваме декларацията в пълния й текст без редакторска намеса.

"В разгара на страстните дни "Движение Гергьовден" с тревога следи все по-обърканата национална политика по отношение на двустранните преговори с Република Северна Македония за нейното присъединяване към ЕС. Както се разбра след изслушването на външната министърка в парламента, България, като изключително богата държава, може да си позволи поддържането и провеждането на две външни политики. На външната министърка и на министър-председателя.

Две външни политики забелязваме и по отношение на войната между Русия и Украйна, даже в управляващата коалиция има четири външни политики. А може би са и пет, доколкото и президентът нещо говори от време на време. Ориентираме се по това, че му мърдат устните.

Вероятно средства за целия този лукс са били пренасочени от спрените ремонти на пътищата.

В тази връзка предлагаме поне една от външните ни политики да обмисли ограничена операция по деисторизация на Македония.

Това решение, разбира се, трябва да бъде подготвено съвместно от Генералния щаб на армията и Института по история към БАН.

Операцията би могла да се проведе между Разпети петък и Възкресение, за да има и символно, освен практическо значение, като се превърне в знак за възкресение на добросъседските отношения между двете държави. Операцията е редно да покрие цялата територия на българската архиепископия от 1018 година, наричана още Охридска архиепископия, заличена неканонично със султанско ирадие през 1767 година по настояване на тогавашния цариградски патриарх, гъркът Самуил Ханджери.

Очевидно е, аргументите, които българската страна излага в т.нар. смесена историческа комисия не са достатъчно убедителни и предложението ни е да бъдат подкрепени и от българските военновъздушни сили.

В навечерието на най-светлия християнски празник, ознаменуващ победата на вярата над смъртта, смятаме че всички исторически аргументи са изчерпани и се присъединяваме към констатацията на Уилсън Чърчил (нобелов лауреат за литература за историческите му изследвания и книги), че Балканите имат повече история, отколкото могат понесат. В този смисъл деисторизацията би следвало да получи подкрепа и от вигите и от торите, доколкото Чърчил се е изявявал ту от едните, ту от другите.

Деисторизацията с ограничени военни средства без съмнение ще свали напрежението около важни за бъдещото въпроси като националността на Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански или Никола Вапцаров, ще направи безпредметни споровете какво точно е било Самуиловото Царство, или има ли националност луната.

Факт е, че Българо-Северно Македонските отношения бяха най-добри през десетте месеца, когато смесената историческа комисия не работеше.

Деисторизацията на нашите братя и сестри от територията на държавата Северна Македония е светла национална задача, за която си струва да жертваме дори Лена Бориславова, изпращайки я във Виенската опера.

Ние вярваме, че с Възкресението на Спасителя, Господа наш Иисус Христос ще възкръснат и нашите надежди за национално помирение на всички български нации, намиращи се в състава на други нации.

Мирни и светли и възкресни дни!
Скоро е Гергьовден!"