Броят на българите посетили Германия през 2020 година е намалял само с 35 %, отбеляза Кристиян Салай, регионален мениджър за Балканските държави на Туристически борд на Германия

Броят на българите посетили Германия през 2020 година е намалял само с 35 %, отбеляза Кристиян Салай, регионален мениджър за Балканските държави на Туристически борд на Германия

Германия е най-предпочитана дестинация за туризъм в условия на пандемия. Туристическите посещения по света през 2019 година са били 1,466 млрд. като пред 2020 година обаче са с над 1 млрд. по-малко и са само 0,394 млрд. Данните са на Туристическия борд на Германия. Страната е на първо място по посещения в Европа с 23,5 мил., което е и спад с -61% от предходната 2019 година, следват - Испания 19,2 мил. - 72%, Австрия 18 мил. - 41%, Италия 17,5 мил. - 61%,

"Броят на българите посетили Германия през 2020 година е намалял само с 35 %", отбеляза Кристиян Салай, регионален мениджър за Балканските държави на Туристически борд на Германия.

За повечето туристически дестинации лятото на 2021 г. е моментът на ново начало и Германия се стреми да привлече туристи от цял свят чрез популяризиране на традиции, местни занаяти и широка гама от културни предложения като цяло.

През 2020 г. България беше сред страните с най-малък спад в броя на нощувките.

От 1993 до 2020 г. входящият туризъм в Германия регистрира последователни годишни рекорди с общ ръст от над 159%. Пандемията от коронавирус доведе до намаляване на броя туристи до ниватата преди 1993 г. През 2020 г. общият брой нощувки на туристи в Германия от чужбина беше 32 милиона. Намалението спрямо 2019 г. е около 70%.

През 2020 г. българите са реализирали общо 0,26 милиона нощувки в Германия, което е спад с около 35% в сравнение с 2019 г. и по този начин са сред националностите с най-нисък спад в броя на нощувките в Германия.

Туристическият борд на Германия разчита на културния туризъм, за да рестартира сектора.

Акцент ще бъде поставен върху традиционните германски градове, занаятите, местните производители, гастрономията, културата и архитектурата, както и възможността за извършване на много дейности сред природата. обяснява: "Автентичните преживявания в градовете и широката гама от предлагани туристически оферти дават отлични възможности на германската туристическа дестинация да привлече туристи въпреки пандемията. Според Европейската комисия над 30% от европейците искат да възобновят градските пътувания, но със силна местна специфика. А германските градове имат тази уникална комбинация от урбанизъм и традиция", обяснява Петра Хедорфер, председател на Туристически борд на Германия.

Топ туристически препоръки в Германия

1. Дегустация на занаятчийски хляб

В Германия хлябът е нещо повече от храна. Германското изкуство за печене на хляб включва около 3200 вида хляб и е включено в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

2. Местна гастрономия

Германия е дестинация със силни гастрономически корени и привлича туристи, които обичат да опитват местни ястия и регионални вина, чрез посещения на винарни оценени по целия свят, чрез над 1500 регионални пивоварни и чрез изживявания в ресторанти с общо 300 звезди на Мишлен.

3. Традиционни занаятчии

Туристите се насърчават да прекрачат прага на малките дизайнерски и традиционни художествени работилници и дори да участват в процеса

4. Градска архитектура

Германия предлага уникална комбинация от традиционно и модерно, а градовете й често се бъркат с улична художествена галерия. От класическата архитектура до модерното улично изкуство, туристите ще могат да се насладят на истински градски спектакъл.

5. Класическа музика

Около една трета от всички оперни представления по света се провеждат в театрите в Германия.