Главният прокурор Иван Гешев е на семинар в Поморие

Главният прокурор Иван Гешев е на семинар в Поморие

"Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя. Да, трябва ремонт, но не е това, което всички твърдят. Някои хора казват - проблемът е в гумите, защото искат да продадат гумите. Собственикът сменя гумите с по-евтини, а този, който взима гумите, ги продава", така образно коментира главният прокурор Иван Гешев проблемите в законодателната система. Той е в Поморие на семинар с директора на НСлС Борислав Сарафов, с прокурори, съдии и разследващи от МВР и ДАНС. Темата на форума е "Противодействие на интернет престъпността и прането на пари".

"30 години се говори за законодателна реформа и нищо не се случва", каза Гешев. Той описа картината "с хубави гуми и купе" - "да ги сменим - това е съдебната реформа в България". "Аз съм го преживял това. Шест години от моя живот работихме за специализирана прокуратура", добави Гешев.

"България е на водещо място по жертви и тежки катастрофи заради тази недовършена законодателна реформа", съобщи на брифинг в Поморие главният прокурор.

От няколко години прокуратурата има предложения за налагане на по-тежки наказания на шофьори, заловени да карат след употреба на наркотици и алкохол.

Главният прокурор припомни тезата си, че след закриването на спецправосъдието престъпността отбелязва ръст. Той посочи, че докато са работили спецпрокуратурата и спецсъдът е имало много повече присъди. Закриването на тези институции беше политическа екзекуция, коментира той.

"Вие не подозирате какво се случи юли месец в държавата", започна темата Гешев - "Това беше политическо решение". Тогава за първи път ВСС - "правителството на съдебната власт", обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система - при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Според Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.