Василка Фотева старателно проверява предметите, които ще бъдат показани в етнографската изложба. Снимки Лина Главинова

Василка Фотева старателно проверява предметите, които ще бъдат показани в етнографската изложба. Снимки Лина Главинова

Броени дни преди Рождество Христово възпитаниците на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" откриват изложба "Хубост за бъдните векове". Експозицията е гвоздеят в програмата за Коледния концерт, организиран от елитното училище. Така на 20-и декември от 12.30 часа във фоайето на Културен дом на НХК може да се види уникалната етнографска изложба.

"Експозицията включва над 100 годишни тъкани черги, ризи, женски пояси, забрадки, керамични и медни съдове и други предмети. Всички експонати в "Хубост за бъдни векове" са от Бургаския край и са осигурени от наши ученици. В продължение на месец те са ги издирили с помощта на техните баби и дядовци", каза пред "Черноморие" Василка Фотева - библиотекар в Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Сценарият за 90-минутния концерт - спектакъл е написан от преподавателката по български език и литература Руска Караджова. Началото ще бъде дадено от директора на гимназията Коста Папазов, който ще поздрави своите възпитаници, настоящи и бивши колеги.

Артистичните момичета и момчета от гимназията ще пресъздадат обичаите и традициите на Бъдни вечер, как се посрещат коледари. Те ще изиграят и сценките - "Червената шапчица", "Виртуална любов" и "Госпожа Граматикова".

На сцената на Културен дом на НХК ще се вихри танцовият състав на училището. Свои песни ще изпълни и Николай Панев.

Етнографската изложба "Хубост  за бъдни  векове" е първата, правена досега. Идеята на ръководството на гимназия "Константин Фотинов" е традицията да продължи и да бъдат подредени и други изложби, свързани с исторически дати и събития от Бургас, региона и страната.

Галерия