Закъснение от 5 минути не е закъснение, каза служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков. Снимки Авторът

Закъснение от 5 минути не е закъснение, каза служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков. Снимки Авторът

Глобалното затопляне и повишението на температурите е една от причината за закъсненията на влаковете. Високите температури влияят на релсовия път и закъсненията няма как да се избегнат, твърдят от БДЖ.

С около 5 минути закъснение пристигна бързия влак от София в Бургас, от който слезе служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков. Според него 5 минути не са закъснение, а спазване на инструкциите за безопасност.

"Почти на всяка гара се движехме с преднина и на всяка гара изчаквахме, а на гара Сливен около 10 минути. Влакът си има разписание и затова изчаквахме. Това означава, че има запас от време, което може да бъде скъсено, но има три участъка със сериозен ремонт, където ограничението на скоростта е 25 км в час. Ако успеем да се забързаме с действията по тези ремонти, поне 35 минути от това време ще бъде скъсено. На гара Владимир Павлов също има ограничение, така че закъснение от 5 минути за мен не е закъснение, просто спазваме ограниченията за безопасност", каза служебния министър.

Пътуването до Бургас с влак вече е една идея по-комфортно, смятат пътниците, но не и бързо. Друго върху, което тепърва трябва да се работи е опазването на вагоните от вандалски набези. Министърът сподели, че още в пловдивското депо, където вагоните се престояли след като са били транспортирани от Германия, са откраднати ароматизаторите от таолетните. "Ако не осъзнаем, че сами трябва да опазим това наше богатство, ние няма да стигнем до никъде. Културата в Европа е друга, но ние трябва да си променим съзнанието и да бъдем по-отговорни и задружни", каза още служебният министър.

Страната ни е закупила 76 рециклирани вагона от немския железопътен превозвач и ще преговаря за още ако има възможност.

Същият влак тръгва обратно за София от гара Бургас в 16.00 часа. Минава по подбалканската железопътна линия, а времето за което трябва да пристигне в столицата е 5 часа и 55 минути.

Галерия