От Община Бургас обжалват наложените санкции. Снимки Лина Главинова

От Община Бургас обжалват наложените санкции. Снимки Лина Главинова

Община Бургас е глобена със сумата от 2 917 350,21 лева за установении нарушения при изпълнение на проекти, финансирани по оперативни програми в периода 2007-2013 година. Това става ясно от отговорите, дадени от пет министерства на питания на бургаския депутат от коалиция "БСП за България" - Николай Тишев. Той е поискал информация, какви са наложените корекции на Общината при изпълнение на проекти, финансирани с европейски средства. Питанията му са били отправени към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за програмата "Развитие на човешките ресурси", към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанкив за програмата "Регионално развитие", към министъра на земеделието и храните Румен Порожанов за Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство", към министъра на околната среда и водите Нено Димов по отношение на програма "Околна среда" и към министъра на финансите Владислав Горанов по отношение на програма "Административен капацитет".

Питанията към петимата министри са направени в писменна форма на 28-и юни. "Получих отговорите преди седмица. Всеки може да види, какво пише в писмата на министрите, защото документите да качени на страницата на Народното събрание", каза пред "Черноморие" депутатът Николай Тишев.

От справката, поискана от народния представител става ясно, че Община Бургас е реализирала по програма "Развитие на човешките ресурси" 6 проекта на обща стойност 2 251 228,28 лева. Става въпрос за проекти, свързани със създаване на нови възможности за деца и младежи с увреждания, подобряване на социалните услуги за деца в риск, за социално включване. Общият размер на наложените финансови корекции е 3 008,80 лева.

По оперативна програма "Регионално развитие" за периода 2007-2013 година Община Бургас е реализирала 14 проекта на обща стойност 196 328 645,99 лева. Става въпрос за проекти, свързани с поддобряване на образователната, културна инфраструктура, за укрепване на свлачището под Летния театър, за проекта "Интегриран градски транспорт" и други. Управляващият орган на Оперативната програма е установил грешки и пропуски във връзка с изпълняваните от Община Бургас проекти в размер на 1,28% от договорените средства, което прави сумата от 2 513 006,66 лева. 

По програмата за развитие на сектор "Рибарство" Общината е изпълнява проект за реконструкция и модернизация на пристанището в квартал "Сарафово". Общата стойност на проекта е 12 123 461,03 лева. Стойността на финансовата корекция е 393 577,76 лева. Глобата е наложена по препоръка на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз".

Експертите са отчели незаконосъобразен срок за закупуване на документацията за участие; допуснати са да бъдат включени в договора за строителство доставки или услуги, които не са необходими за неговото изпълнение; неясна и незаконосъобразна методика на оценка на офертите и неправомерно отстраняване на участник.

По програма "Административен капаците" Общината е изпълнявала 6 проекта на обща стойност 1 500 488,04 лева, а наложените санкции са в размер на наложени санкции са в размер на 7 756,99 лева.

От питането до министър Нено Димов става ясно, че за периода 2007-2013 година Общината е реализирала 10 проекта на стойност 170,63 млн. лева. Има наложени корекции по някои от проектите, но приложението със стойностите не е качено в сайта на Народното събрание.

"Община Бургас се е разплатила с всички фирми, които са изпълнявали дадените проекти и е поискала възстановяване на средствата от страна на оперативните програми. Разходите вече веднъж са излезли от бюджета на Общината за въпросния програмен период. Цитираните суми са обжалвани през годините и повечето от тях не са дължими, тъй като Община Бургас е спечелила голяма част от делата и съдът е отхвърлил санкциите. За други - текат обжалвания. Така например по отношение на корекцията в размер на 393 577,76 лева по проекта за пристанището в Сарафово сме спечелили делото на първа инстанция и очакваме Върховния административен съд да се произнесе окончателно по него. Дори и да останат суми, които трябва да се платят, заради допуснати технически грешки, те ще са изключително незначителен процент от спечелените през годините европейски средства и това по никакъв начин не води до какъвто и да е риск за общинския бюджет", коментира пред "Черноморие" Руска Бояджиева - зам.-кмет по европейски политики и околна среда.

В корекциите, които са направени влизат и суми за дейности, които са необходими по конкретния проект, но не са допустими по правилата на съответната програма.

"Всички, които работят по европейскии проекти знаят каква е административната тежест и колко процедури трябва да бъдат изпълнени. Нормално е да възникнат такива ситуации и те не са само при нас", допълни Руска Бояджиева.

Тя изрази мнение, че по всички обжалвания, които са направени, решенията на съда ще бъдат в полза на Общината.

Галерия