От този покрит пазар в китайския град Ухан е тръгнал вируса през зимата на 2019 година

От този покрит пазар в китайския град Ухан е тръгнал вируса през зимата на 2019 година

Почти година от началото на пандемията от COVID-19 светът и в частност Европа все още са в ступор*. Новината за новия вирус бе обявена от Световната здравна организация (СЗО) на 23-ти януари 2020 година, когато китайският град Ухан бе поставен под пълна карантина и това продължи 11 седмици. Причината - бързо разпространяващият се респираторен синдром коронавирус 2, известен още като SARS-CoV-2, който причинява заболяване на дихателните пътища. Преди броени дни специалисти от СЗО бяха в Ухан и от направената проверка излязоха със становище, че вирусът е тръгнал от покрития пазар с морски дарове и дивеч в града, но все още не е ясно как се е пренесъл от животно на човек.

Почти два месеца преди СЗО да обяви случаите на корона вирус в Ухан, още през декември 2019 година са били "засечени" първите заразени. Година по-късно е открит и първият т.нар. Пациент едно - 40-годишен мъж, който няма нищо общо с покрития пазар. Нулевият пациент и до днес не е ясен.

За броени дни в началото на миналата година от СЗО промениха и изискванията за обявяване на пандемия. Докато от Здравната организация умуваха, какво да правят, пътуващите от и до Китай успяха да "разнесат" вируса из Европа и другите континенти.

През 2020 година, докато Европа и светът се задъхваха, а заразени с вируса умираха (Италия и Белгия са сред страните с най-висока смъртност основно сред най-възрастното население б.а.), Ухан успя да излезе от здравната и постепенно и от последвалата го икономическа криза. На 6-ти март 2020 г. в Китай са регистрирани 99 случая. Почти един месец в страната не е имало нито един новозаразен до 14-ти април, когато са установени 325 души дали положителен резултат от направения тест. Следващите дни с нови случаи са в края на юли и началото на август. През следващите няколко месеца в страната няма нито един нов заразен до началото на януари тази година. Общият брой на случаите, установени в Китай, е 89 788, излекуваните са 84 547, а са починали - 4 636. Активните случаи към 15-ти февруари са 637 души. В страната са направени 160 000 000 теста, което прави 111 163 на 1 439 323 776 души население.

От началото на пандемията броят на заразените в целия свят е 109 865 149 души. Излекуваните вече са 84 451 577, а броят на починалите е 2 423 838 души. Новите случаи за изминалото денонощие в целия свят са 186 505 души. Активните случаи към днешна дата са 22 836 089, като пациентите в критично състояние са 97 492.

И докато в началото здравните власти препоръчваха редовно миене на ръце, спазване на дистанция и носене на маски за справяне с вируса, постепенно към това се прибави и очакването, че с изработване на ваксината светът ще се справи с това предизвикателство. Днес, когато ваксинацията върви с различни темпове в Европа и света, вече специалистите са наясно, че имунитетът след ваксинация може да бъде до две години (това е заложено от фармацевтичните компании при разработване на ваксините им б.а.). Ваксината обаче не е панацея. Никой не може да гарантира, че поставянето й означава, че човек няма да се зарази. Твърди се обаче, че тя спасява от смърт и от усложнения при евентуално заразяване с вируса.

През изминалата година властите се лутаха от едната в другата крайност. И до днес има страни, които не са излизали от локдауна, а мерките при тях дори се затягат. Някои държави в ЕС обявиха повторно затваряне и извънредно положение, а страни като България удължават през няколсо месеца извънредната епидемична ситуация. Защото без тези рестрикции няма правно основание да се прилагат строгите мерки спрямо населението. Първите протести срещу затварянията и ограничения започнаха в Италия, минаха през Германия, Австрия, Франция. Вирусът, здравната и икономическата криза в света (фалирали бизнеси, спрени производства, ръст на безработните б.а.) настрои хората едни срещу други. Пандемията, не само че не успя да ги обедини, напротив - изкара и лошите черти, и вярванията в конспиративни теории, даде повод фалшивите новини да процъфтят.

Вече една година репортери на "Черноморие" ви информират как се справят отделните държави с преодоляване на последствията от кризата посредством разказите на българи, които живеят на различни места по света.

Свързахме се с нашите сънародници, които бяха своеобразни репортери на сайта ни през изминалите 12 месеца, за да ни разкажат как се е променило ежедневието им и живота на общността им, какви са необратимите процеси, какво е положителното и какви трудности продължават да срещат в усовията на корона вируса.

Очаквайте поредицата от текстове за пандемията от първо лице - една година по-късно.

*ступор - медицинско значение на думата - двигателна вцепененост, обездвижване при запазено съзнание; термин, който може да се използва като синоним на учудване, изненада, почти парализиране в определена ситуация и невъзможност да се реагира незабавно, нужно е време, за да усвои видяното и да се действа.

Галерия