Германия затяга мерките вместо планираното поетапно отваряне. Снимка Архив

Германия затяга мерките вместо планираното поетапно отваряне. Снимка Архив

Година след началото на пандемията Федерална Република Германия е в същото положение, в което бе през март 2020 г. В страната бе обявено извънредно положение на 16-ти март. Затворени бяха учебни заведения, детски градини, ресторанти, места за забавления, кина, театри, салони за красота и т.н. Година по-късно положението в страната не се е променило много.

В страната ще бъдат удължени сегашните строги мерки за борба с корона вируса до 18-ти април. Това напрактика означава, че германците ще посрещнат Великден при пълно затваряне. Възкресение Христово при католиците тази година се пада на 4-ти април. Канцлерът на сраната Ангела Меркел призовава гражданите да останат по домовете си за пет дни по време на великденските празници.

В преговори, продължили до късно тази нощ, Меркел убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, за каквото бе постигнато споразумение по-рано този месец. Причината е резкият скок в броя на инфекциите с коронавирус. "Сега сме в много сериозна ситуация", каза тя пред журналисти на пресконференция и добави, че Германия е в надпревара с времето да ваксинира населението си срещу коронавируса, прераде "Ройтерс".

В периода от 1-ви до 5-ти април ще бъдат затворени всички магазини, а само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят в събота, 3-ти април.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията по-рано този месец. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" съобщи вчера, че седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла. Над 3000 души с COVID-19 са в интензивни отделения по данни от неделя.

"На практика имаме нова пандемия", заяви Меркел на пресконференцията. "Имаме по същество нов вирус, очевидно от същия тип, но с напълно различни характеристики", каза тя и добави, че той е по-заразени по-смъртоносен, предаде "Асошиейтед прес".

Големите семейни събирания ще бъдат забранени по време на празниците. Ще имат право да се срещат само до пет души от две домакинства. Правителството ще поиска от църквите да предават богослуженията си онлайн, за да не се събират хора.

Меркел и премиерите преговаряха за това дали да бъдат облекчени ограниченията върху пътуванията в страната по време на великденските празници. Германците могат да пътуват свободно в условията на пандемия, но хотелите и курортите нямат право да посрещат туристи. Това на практика означава, че единствената опция за желаещите ваканция е да отидат в чужбина. "Съветваме да не се пътува в чужбина", каза Меркел.

Авиокомпаниите ще трябва да тестват всички пътници и екипажи преди качване на самолета за Германия независимо от нивото на разпространение на вируса в страната, откъдето тръгва полетът. Няма обаче да се налага задължителна карантина за връщащите се в Германия - облекчение за ваканционни дестинации като Майорка, които разчитат на приток от туристи по великденските празници. В Германия повечето магазини са затворени от 16 декември. Ресторантите, баровете и развлекателните обекти са затворени от началото на ноември.

В страната са регистрирани 2 678 262 случая на корона вирус. Активните случаи към момента са 179 444. Новозаразените за последното денонощие са 8262 души. Излекувани са 2 433 800 души. А починалите са 75 418 души.