На задушница се отдава почит към мъртвите

На задушница се отдава почит към мъртвите

Голяма задушница е днес. Тя е първата от трите задушници през годината и се пада ден преди Месни заговезни, които са в неделя - 23-ти февруари. По традиция на този ден близките на починалите посещават гробовете им, преливат ги с вино, прекадяват ги с тамян, раздава се на присъстващите храна и жито за "Бог да прости душите на покойниците".

По традиция на задушница жителите на Бургас отиват на гробищата, за да почетат мъртвите си близки и сродници. Тогава и движението в района е натоварено. Затова днес, 22-ри февруари, то бъде еднопосочно за времето от 07.30 часа до нормализиране на трафика. Автомобилите ще влизат през източния вход, до бензиностанция "Петрол" и ще излизат през южния - на улица "Транспортна" - т.нар. главен вход на гробищата, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в морския град.

Улица "Транспортна" ще бъде затворена в участъка от кръговото движение до бензиностанцията на влизане в Бургас от Варна, до кръстовището в близост до магазин "Лидъл", като движението ще бъде отклонявано към булевард "Димитър Димов". Ще се пропускат само товарни автомобили и автобуси от градския и междуселищен транспорт.

Полицейските служители ще са разположени в близост до пешеходните пътеки и ще осигуряват безопасното преминаване на пешеходци, като при необходимост ще спират движението на автомобили.

Предвид ремонтните дейности по улица "Транспортна" и допълнително въведената временна организация на движението, приканваме водачите на коли да използват булевард "Димитър Димов" за придвижване до Гробищния парк, като проявяват толерантност към останалите участници в движението и спазват разпорежданията на полицейските служители.