Горещи страсти в Ахтопол и Синеморец заради Странджа

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) разясниха на местните жители, какво се е случило дотук с този най-важен за парка документ и какво предстои в следващите 3 месеца.

 

Срещата бе организирана от Гражданското сдружение в Ахтопол и в нея участва директорът на дирекцията на природен парк "Странджа" – Стефан Златаров, заедно с експерти по биоразнообразието от ДПП. На поканата ни до МОСВ за участие се отзова и експерт по защитените територии от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас. В срещата се включи и кметът на община Царево – Петко Арнаудов, председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол и др.

Представителите на БФБ разясниха, че Планът за управление се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.

Част от въпросите на местните хора бяха свързани с изключването на местностите "Айроди", "Ахтото" и "Аероплана" от защитена местност "Устие на река Велека", което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.

Експертите на БФБ заявиха, че с Плана за управление не могат да се променят границите на парка и включените в него други защитени територии. В същото време той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите и в тази връзка местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.

Едва в края на срещата бяха поставени и други въпроси от Плана, различни от тези за застрояване на крайбрежието – свързани с паша на кози, свободно отглеждане на животни, пречиствателна станция на Ахтопол, шапа и други.

На среща с местните хора в Синеморец, в която отново участва кмета на Общината, както и наместниците в Резово и Варвара. Исканията на хората този път са за изключване на терени от три местности – "Ромският квартал", "Поляните" и "Ябълковите градини" край Бутамята.

Планът за управление e изключително важен документ, целящ да регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство. В резултат се очаква развитие на територията по цялостен и природосъобразен начин. Екипът на БФБ ще направи всичко възможно в процеса на актуализация на Плана да постигне баланс между опазването на природата и интересите на местните хора, съобразно българското и международно законодателство.