Проф. Георги Дюлгеров е председател на професионалното жури, което оценява филмите от конкурсната програма. Снимка Черноморие-бг

Проф. Георги Дюлгеров е председател на професионалното жури, което оценява филмите от конкурсната програма. Снимка Черноморие-бг

Горещо откриване на международния "София филм фест на брега". XIX-то издание на фестивала започва тази вечер с прожекцията на филма "Февруари" на родения в Бургас режисьор Камен Калев. Началото ще бъде дадето в 19.00 часа в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.а.). След края на прожекцията режисьорът, процудентът Филип Тодоров и актьорът Христо Димитров - Хиндо ще отговарят на въпросите на зрителите.

"София филм фест на брега" се провежда в необичайно време тази година, заради пандемията. Традиционно той събира киномани през март. Тази година бе отложен, заради третата вълна на заразени с корона вируса. И ще се проведе в разгара на лятото сред прохладата на зала "Тончо Русев".

Фестивалът продължава до 30-ти юли, петък, с наситена програма от филми. Преди началото на прожекциите ще бъдат показвани безплатно късометражните филми, които са селектирани за феста. Традиционно прожекциите са с начални часове 18.00 и 20.00 часа. Изключение правят дните от петък до неделя, когато ще има прожекции и от 15.30 часа.

Всички заглавия, включени в тазгодишното издание, без "Петя на моята Петя", ще се състезават за наградата "Сребриста чайка". Призът на Община Бургас се дава на режисьора, чийто филм е определен от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Още една статуетка се връчва традиционно за най-добрия филм, който се определя след гласуване от публиката. След всяка прожекция зрителите дават оценка от 2 до 6 и заглавието, което получи най-високата получава "Сребриста чайка".

Билети за фестивала се продават на касата на НХК. Цената на единичен билет е 8 лева, за учащи и пенсионери – 5 лева. Предвидени са отново карти с по 10 и 20 билета на цена съответно 60 и 100 лева. Учащи и пенсионери за първи път ще могат да си купят карти с намаление – 10 билета за 40 лева и 20 билета за 80 лева. 

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".