Оставен без глас, Грамофона се превърна само в една скулптура. Снимка Лина Главинова

Оставен без глас, Грамофона се превърна само в една скулптура. Снимка Лина Главинова

Емблематичната творба на бургаския художник Руси Стоянов не само, че е с работно време, но е и почти "без глас", установи проверка на "Черноморие". Тя бе демонтирана преди няколко месеца, докато тече основния ремонт на пешеходната улица "Алеко Богориди". След това и след направено обновяване, Грамофона бе върнат на мястото му - в горната част на улицата. Той трябваше да засвири отново, като този път при завъртане на ръчката от него трябваше да се понесе музикален инструментал, сътворен от композитора Стефан Диомов и в него да е включена компилация от музиката на две емблематични песни. Това са "Ах, морето" по текст на Иван Ненков и музика на Стефан Маринов в изпълнение на Тони Димитрова и "Добър ден, море" по текст на Стойчо Гоцев и музика на Стефан Диомов в изпълнение на "Тоника". Инструменталът е с продължителност от една минута.
За да не смущава живеещите наоколо, на Грамофона му бе сложено работно време - 08.00 до 14.00 и от 16.00 до 20.00 часа всеки ден - от понеделник до неделя. При завъртане на дръжката обаче се понася толкова тиха мелодия, която се заглушава от скърцането на метала. Така, дори и в определените му часове, от Грамофона се разнася мелодия, която е едва се чува.

По времето, коягато е монтиран, Грамофона е свирил, а звуците са идвали от кристалните чаши, които автора е вградил вътре. Години след това творбата замлъкна и продължава да мълчи...