Директорът на РДГП – Бургас комисар Антон Мирков (вдясно) и началник сектор в Черноморски граничен координационен център – Ивайло Николов дадоха подробности за операцията с мигрантите. Снимки Черноморие-бг и ОД на МВР

Директорът на РДГП – Бургас комисар Антон Мирков (вдясно) и началник сектор в Черноморски граничен координационен център – Ивайло Николов дадоха подробности за операцията с мигрантите. Снимки Черноморие-бг и ОД на МВР

Патрул на Гранична полиция "прихвана" лодка с 38 души, сред които 22-ма мъже, осем жени и осем деца, от които едно е бебе, край нос Шабла. Лодката е засечена чрез интегрираната система за наблюдение към 06.25 час атази сутрин. "Те бяха доведени безопасно до морския бряг", каза на нарочен брифинг в Бургас директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас комисар Антон Мирков. Мигрантите са се представили за афганистанци и сирийци. Те са били натоварени на лодка с дължина 7 - 8 метра без обозначителни знаци. Предполага се, че плавателният съд е турски и е отплавал от турския град Шиле. Лодката се е отправила на запад и е трябвало да достигне румънския бряг. На борда, освен мигрантите, не са открити други лица.

Когато лодката е била засечена натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен граничен полицейски наряд - Каварна по брега за наблюдение. В 10.00 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда, където е бил установен и броят на мигрантите. Поради лошите метеорологични условия - вълнение на морето 3-4 бала и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигранитите по време на прехода до пристанище Каварна. По време на плаването торивото в лодката свърши и беше доставено допълнително", каза Ивайло Николов - началник сектор в Черноморския граничен координационен център.

Жените и децата са в болница в Каварна, където им се извършват прегледи.

Това е първият случай на засечана лодка с мигранти в български териториални води от 2014 година насам. През тази година е имало три такива случая - два в Румъния и един в Турция.

"Колегите в Турция си вършат съвестно работата и нямаме притеснение, че ще има засилен мигрантски натиск по вода, тъй като времето се влоша, а Черно море е опасно море", допълни комисар Антон Мирков.

Галерия