Щабът ще заседава отново в сряда 5-ти февруари 2020, когато ще стане ясно дали епидемията ще бъде прекратена. Снимка Областна управа - Бургас

Щабът ще заседава отново в сряда 5-ти февруари 2020, когато ще стане ясно дали епидемията ще бъде прекратена. Снимка Областна управа - Бургас

Грипната епидемия в Бургас и областта остава. Това решиха на свое заседание днес членовете на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Грипната ваканцията за учениците в 13-те общини се удължава до 4 февруари включително. Същата се слива с междусрочната ваканция обявена за 5-ти февруари и така се очаква първият присъствен ден да бъде 6-ти февруари, четвъртък.

Според доклада от наблюдението, което Регионалната здравна инспекция извършва, заболяемостта продължава да е висока. В периода 24-ти януари - 30-ти януари броят на заболелите в Бургас е 269.20 ‰ или 545 случая. Най-засегната остава възрастовата група от 0 до 4 години, следвана от възрастова група от 5 до 14 години.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при "засилен филтър", с ограничен достъп на родители и външни лица, преустановяват се плановите операции, свижданията в болничните заведения, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Щабът ще заседава отново в сряда 5-ти февруари 2020, когато ще стане ясно дали епидемията ще бъде прекратена.

В заседанието участие взеха зам. областният управител на област Бургас Владимир Крумов, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, кметове на общини,  Регионалното управление по образование, представители на болнични заведения и други институции.