Решението е взето на заседание на Оперативния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Снимка Областна управа

Решението е взето на заседание на Оперативния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Снимка Областна управа

Грипната епидемия в област Бургас се отменя от утре - 6-ти февруари 2019 година, това съобщи областният управител Вълчо Чолаков след заседание на Оперативния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Учениците се връщат в класните стаи утре и учебният процес се възстановява.

Данните от наблюдението на здравните власти сочат спад на заболелите и нормализиране на обстановката. За 7 дни броят на заболелите е 444 души от наблюдаваното население. За сравнение, в началото на епидемията - 25 януари, броят им беше 468. Това е основание за отмяна на всички противоепидемични и ограничителни мерки. Лечебните заведения и училищата се връщат към нормален режим на работа. От Регионалния инспекторат по образование са категорични, че отсъствието на учениците в класните стаи няма да се отрази на учебния процес.

В сила остава  мярката "засилен филтър" за яслите и детските градини, тъй като през целия наблюдаван период заболеваемостта във възрастовата група 0-4 години е била най-висока.