Стоян Грозев застава зад граждански инициативи. Снимка Лина Главинова

Стоян Грозев застава зад граждански инициативи. Снимка Лина Главинова

Групата "Споделено градско пътуване в Бургас" е на път да се превърне в алтернатива на пътуването с обществения транспорт в морския град. Групата е създадена в социалната мрежа преди 24 часа и вече има над 2000 членове. Зад идеята стоят Стоян Грозев и Пламен Янев. "Това не е някаква наша прищявка. Отдавна обсъждаме идеята, но решението за вдигане на цената на билета на 1.30 лева бе като катализатор да я създадем", каза пред "Черноморие" Стоян Грозев.

"В Община Бургас има 105 062 декларирани превозни средства, като само ¼ от тях са с катализатори. Това са 20 964 моторни превозни средства. Реалността обаче е, че по улиците на Бургас се движат много повече автомобили, за които само можем да предполагаме колко от тях са с катализатор. Като добавим и факта, че страната ни е известна като автоморгата на Европа, ситуацията тук изглежда много далеч от екологичните стремежи на държавите в западната част на континента. Ние, гражданите сме тези, които могат да се опитат да оптимизират количеството автомобили на територията на Община Бургас", е мотивът на администраторите на групата. Целта им е чрез групата да се намали замърсяването на въздуха от изхвърлените от автомобилите вредни емисии и да се улесни движението на жителите на общината.

Всеки, който ползва личен автомобил, за да стигне до работното си място, може да качи спътници, които пътуват в неговата посока. А цената за пътуването е символична.

Администраторите ще следят за некоректни членове, които ще бъдат блокирани или изключвани от групата.

"Не се притеснявам, че реализираме една идея. Имам позиция и я отстоявам", коментира Стоян Грозев, който мнозина познават и покрай политическата му кариера. Той е областен лидер на партия "Движение България на гражданите" и имат изразена позиция по доста наболели проблеми в Бургас.