Учениците - гвардейци гостуваха във Ватикана по покана на папската швейцарска гвардия. Снимки Милен Торбев

Учениците - гвардейци гостуваха във Ватикана по покана на папската швейцарска гвардия. Снимки Милен Торбев

Двама ученици - част от гвардейския отряд на бургаската Професионална гимназия по електротехника и електрониха "Константин Фотинов" посетиха Ватикана. Те бяха част от групата на Младежките гвардейски отряди и заедно с представители на Националната гвардейска част гостуваха по покана на папската швейцарска гвардия. Те бяха посрещнати от извънредния и пълномощен посланик на Република България при Светия престол Негово Превъзходителство Богдан Паташев.

В базиликата "Свети Петър" монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави лично всеки един от учениците и всички гости, като прие и нашите поздрави, пожелания за бързо оздравяване и специални подаръци за папа Франциск.

Със специална церемония бяха поднесени венци и цветя пред плочата, която се намира в един от параклисите на базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Там папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на светите братя Кирил и Методий.

Отец Пол Лаулор приор на базиликата "Сан Клементе" посрещна българските гвардейци, които положиха венец пред гроба на свети Кирил, който се намира в базиликата.

В историята на Младежките гвардейски отряди ще остане и забележителната лична среща с командира на папската Швейцарска гвардия - полковник Кристиян Граф, която се проведе във Ватикана. Там българските младежи представиха дейността си и зададоха много въпроси на своите домакини, които от своя страна запознаха младите гвардейци с историята на швейцарската гвардия и с достойнството и спецификите на службата. На срещата присъства и Негово Превъзходителство Денис Кнобел - посланик на Швейцария при Светия престол (посланик в Бългaрия от 2014 до 2018 г.). Представители на папската гвардия прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините на Папски урбански колеж и след това лично ги придружиха до Сикстинската капела.

Посещението на учениците от Младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на сдружение "Младежки гвардейски отряди", университетски преподаватели и студенти от различни висши училища в България във Ватикана бе осъществено с любезното съдействие на Посолството на Република България при Светия престол, училища, общини, приятели и партньори на сдружение "Младежки гвардейски отряди".

Галерия