Майор Йорданов напътства училищния гвардейски отряд. Снимки Лина Главинова

Майор Йорданов напътства училищния гвардейски отряд. Снимки Лина Главинова

Гвардейският отряд на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" в Бургас репетират нонстоп. Вече цяла седмица 25-те момчета и момичета на елитното училище се подготвят за церемонията на 3-и юни. Облечени в гвардейските униформи, те изпълняват заповедите на майор Йордан Йорданов, зам.-началник на Военно окръжие - Бургас. Задачата на офицера е да подготви учениците за предстоящото събитие, което ще започне в 10.00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". Бургаските гвардейци ще участват в официалната церемония по тържественото връчване на  знамето на Четвърти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на Втори ученически гвардейски оркестър.

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" е четвъртото училище след Кърджали, Плевен и Смолян, което има гвардейски отряд. И е второто в страната след Плевен, където е създаден гвардейски оркестър, научи сайт "Черноморие".

Гвардейският отряд на ПГЕЕ "Костантин Фотинов" включва ученици от VII, IX и X класове, в състава са и Христина Расокова, и Симона Иванова. Как трябва да бъде облечен един гвардеец? За визията му са важни - прическата, униформата, излъсканите ботуши, изправената стойка.

Облечени в гвардейските униформи, с традиционните калпаци с орлово перо възпитаниците на гимназията изпълняват всички заповеди на майор Йорданов. Те репетират от една седмица под звуците на училищния гвардейски оркестър. Възпитаниците на диригента Симеон Стайков изпълняват "Ритмичен марш". В двора на училището се репетира поздрава, с който гвардейския отряд ще отговори на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Церемонията на 3-и юни е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е с подкрепата на Министерството на отбраната, и любезното съдействие на Националната гвардейска част. Инициативата за създаването на гвардейския отряд е на доктор Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, председател на асоциация "Докосни дъгата". Дамата е сред ВИП-гостите, които ще дойдат в морския град тази неделя. Тържеството ще приключи с церемония - спектакъл "Искри", изпълнен от Националната гвардейска  част.

Галерия