Хамбург е най-голямото пристанище на Германия и трето в Европа. Снимки Авторът

Хамбург е най-голямото пристанище на Германия и трето в Европа. Снимки Авторът

Случвало ли ви се е да се влюбите от пръв поглед? Да си призная при мен два пъти. Първият когато срещнах биологичният баща на моето дете. А вторият -сега, съвсем на скоро през април. И то в кого? В немския град Хамбург, наречен заради пристанището си - "Вратата към света", градът дал възможност за първите изяви на четиримата младоци от Ливърпул - неповторимите и вечни Бийтълс. Да, но има още много, история, култура, архитектура, търговия, образование, красота, начин на живот и забавления, свързани с Хамбург.

Още с бавното влизане на есбана (S) на централната огромна градска жп гара се виждат шестте куполи на петте  основни църкви и кметството. Те са наредени от ляво на дясно, а именно – „Св. Якоб“, „Св. Катерина+, „Св. Петър“, „Св. Николай“, ,кметството и „Св. Михай“.

Хамбург или Свободният ханзейски град. Хамбург е вторият по големина град в Германия след Берлин и седми в ЕС. Той е разположен  в Северногерманската равнина, на мястото на което реките Алстер и Биле се вливат в Елба. Разстоянието от Хамбург до устието на Елба е 110 км. В Хамбург се намира най- голямото немско пристанище и трето в Европа, след Ротердам  и Антверпен. Той е с над 2 500 мостове, с най-много мостове в Европа, повече от Амстердам, Рим, Венеция. Наред с пристанището, плавателният канал и Алстер придават на града неповторим чар.

Първите заселници идват тук през 4 в. пр. Христа. Историята е дълга... През 14 век Хамбург е съосновател на търговския съюз Ханза.През1558 г. отваря врати една от първите немски търговски борси. През 1871 г. Хамбург се присъединява към Германската империя. В началото на 20-ти век Хамбург се превръща в космополитен град, базиран на търговия с целия свят.

Такъв красив, пъстър град, изпълнен с толкова исторически и културни забележителности, че ми е невъзможно да видя и посетя всички. Затова след като се потопих в шума на хора пред кметството, реших да поема посока пристанище Шпайхерщат- това е цял квартал, град на складове. С площ от 26 хектара той е един от най- големите складови комплекси в света и се състои  от свързваща мрежа от улици, канали, мостове. Грабва погледа уникалните сградите от червени тухли. Заедно с кварталите Конторхаус и Чилехаус Шпайхерщат е в списъка на ЮНЕСКО. Каналите, които минават между сградите са търсена дестинация за туристите. Лодки подканят екскурзиантите да се качат от традиционното пристанище за кораби в Занторхафен. Днес в непосредствена близост до него се виждат модерни сгради от стъкло и стомана. По-надолу  в квартал Hafen Citl е световноизвестната концертна зала „Елбфилхармони“. Пешеходната морска алея ме отвежда при нея. Десетки хора чакат пред входа, за да се качат на терасата, от нея се открива незабравима панорамна гледка към река Елба и различни части на града. Не можах да чакам огромната опашка, може би защото и входът е заплатен. Елбфилхармони е построен на полуостров Grasbrook. Сградата е разположена върху гигантски тухлен склад, заобиколена от вода от трите стени. Прилича на кораб със специфична архитектурна форма. Външната стъклена конструкция наподобява на морски вълни. Понеже не се качих за панорамна обиколка, избрах да седя на площадчето пред залата, да се наслаждавам на гледката ,докъдето стигне погледа ми в безкрайната далечина.

Не мога да опиша всички забележителности на Хамбург, само ще спомена, че има 50 музея. Сред най-известните е Историческият музей, както този на еротичното изкуство и т.н. Има над 100 концертни зали, опера, 2 държавни и много частни театри. Да припомня, че нашия известен и нестандартен режисьор Теди Москов е гастролирал в Хамбург със свои постановки. В града има 29 университета. Населението му наброява над 1 милион 800 хиляди души. Няма да припомняме, че градът е един от основните индустриални центрове на Германия. Той е един от най-големите медийни центрове в Германия. От тук се излъчват новините на държавната телевизия ARD, най-големите издателства в Германия са тук - "Шпигел - Ферлаг", "Цайт - Ферлаг", вестниците "Цайт", "Билд", Шпигел" и т.н. Седалище на радиотелевизионни и рекламни компании.

Тук са централите на множество международни рекламни агенции, германската централа на „Уорнър Мюзикъл Груп“ и др. Местните хора има още с какво да се гордеят. В квартал "Репербан" има площад "Бийтълс", където звучи сега хита им "Love me do". Песента  за първи път е прозвучава в Хамбург преди да излезе на плоча, в стар клуб, след което заема първо място в класациите. Първата задгранична изява на четворката от Ливърпул е в Хамбург - на 16 август 1960 г. Свирят 48 вечери в Индра клуб, за кратко в Кайзеркелр. Последните им изяви в Хамбург са през ноември и декември 1962 г. От тук тръгва и славата на британската поп/рок група, създадена през 1960 г. в Ливърпул.

Галерия