Хазната губи 650 000 лева от регистрация на крадени коли

"Две са престъпните схеми, ползвани от неутрализираната вчера организирана група, осъществявала регистрация на крадени автомобили в КАТ – Бургас", съобщи на нарочна пресконференция директорът на областна дирекция на МВР – Бургас – комисар Милен Димитров. Едната от схемите е включвала регистриране с номерата на бъдещата рама на крадени луксозни автомобили, а втората е прилагана с цел избягване на дължимия акциз на автомобили – внос от Европейския съюз.

 

По данни на комисар Димитров стойността на установените по първата схема 18 луксозни возила (най-вече от марките "БМВ Х5", "БМВ Х6", "Тойота Ландкрузер", "Сеат Леон" и "VW 5") възлиза на над 500 000 лв., а стойността на невнесения акциз - на над 150 000 лева.

В хода на специализираната полицейска операция, реализирана от служители на областната дирекция са задържани четирима мъже, двама от които служители на КАТ – Бургас, работили по трудово правоотношение на каналите за сверка на номерата от рамите и двигателите на регистрираните и пререгистрирани автомобили. Това са - 56-годишния Димитър Янгьозов (в системата на МВР от 1994 година, наказван през 2009 година с предупреждение за уволнение за това, че е извършвал технически преглед на автомобил извън района на КАТ, при положение че автомобила е бил технически неизправен, но е оформен с документи, удостоверяващи неговата изправност) и 39-годишния Галин Сирачев (постъпил в системата на МВР през 1994 година, наказван през 2000 и 2002 година с дисциплинарно наказание "забележка" за некоректно отношение към граждани).

Задържан е и 36-годишния Румен Кръстев от Бургас - собственик на печатница, който е изготвял по поръчка комплектите неистински документи, необходими за регистрация на автомобилите. Румен Кръстев е неосъждан и без криминални прояви. "Последният от задържаните - 28-годишния Марио Ганев от Бургас, е и "мозъкът на схемата" , съобщи още комисар Милен Димитров. Марио Ганев е регистриран през 1999 година за кражба, но към момента не е осъждан. Ганев е бил посредник между посочените лица и крайните ползватели на услугата, като е осъществявал координацията по цялостния процес на регистрация на автомобилите.

"Арестуваните е в хода на специализираната полицейска операция ще бъдат задържани за 72 часа с прокурорско постановление", съобщи по време на пресконференция заместник-окръжният прокурор Ангел Георгиев. Прокурор Георгиев заяви, че към момента има събрани изключително голям брой документи, доказващи участието на всеки един от задържаните в престъпните схеми мъже. Спрямо един от тях вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група, като предстои повдигане на обвинение и спрямо останалите трима. Спрямо свързващото звено между участниците в престъпната група – Марио Ганев ще бъде повдигнато обвинение, като организатор на групата. "След повдигане на обвиненията предстои преценка на доказателствата и евентуално внасяне в съда на искания за мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите лица", допълни още зам.-окръжният прокурор.

Досъдебното производство по чл. 321 от Наказателния кодекс за организиране и участие в организирана престъпна група, е образувано от около четири месеца, като действията на бургаските полицаи са били изключително активни. Комисар Димитров заяви, че старта на разследването е провокиран от кражбите на над 40 луксозни автомобила от територията на Бургаски регион само през изминалата година. Голяма част от крадените автомобили са от марките на заловените в хода на полицейската операция, като някои попадат в списъка на автомобилите, чиято фалшива регистрация вече е документирана.

Днешната специализирана полицейска операция е продължение на проведени през м. март полицейски действия, при които бяха задържани четирима души : П.М., 36-годишен от Бургас, Г.Г., 38-годишен от Бургас, П.А., 48-годишен от Варна и Г.Г., 28-годишен от Сливен. Автомобилите – марки "Тойота Ланд Круизер" и "Сеат Леон" са се намирали в стопанисван от П.М. автосервиз, разположен в Северна промишлена зона - Бургас. Джипът "Тойота" е противозаконно отнет през м. януари от територията, обслужвана от Първо РУ МВР София, а л.а. "Сеат" е с испанска регистрация (като към момента се извършат проверки за да се докаже произхода на автомобила и издирван ли е или не). По време на задържането е констатирано, че П.М. е пренабивал номера на рамата на л.а. "Сеат" с предварително подготвена матрица. От автосервиза са иззети заготовки за пренабиване на номера на рами, инструменти, италиански регистрационни талони, планки с вече набити готов номер на рама, къртачи за привеждане в движение на автомобили и др. Иззети са пет автомобила за проверка и доказване на произход. Четиримата мъже, всички криминално проявени, са задържани за 24 часа – трима от тях са разпитани и освободени, а мярката на 38 годишния Г.Г. от 72 часа е променена в "домашен арест".

Очаква се днес със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в Бургас да пристигне екип от Инспектората на МВР, който заедно със служители на бургаската полиция да извърши проверка на всички факти и обстоятелства около регистрацията на автомобили. Най-вероятно ще бъдат проверявани данни за период от две години, тъй като данните до момента сочат, че неутрализираната престъпна група е действала от около година и половина.