DSC_0808

DSC_0808

Хорхе Букай: В Бургас усетих, че водата ми липсва

и търси с очи морето. "Когато влизах тук, осъзнах колко много ми липсва морето. В Испания, в Нерха, градът където живея е на Средиземно море. Когато си близо не осъзнаваш, колко много имаш нужда от водата. 

DSC_9092И сега имах усещането, въпреки че идвам за първи път, че все едно познавам Бургас", призна световноизвестният автор. Посрещнат от кмета на града Димитър Николов, двамата разгледаха изложбата "Изящните съкровища на траките", изложена в културен център "Морско казино". "Древното изкуство ни разказва непрекъснато, че дълбоко в нас има нещо значимо, което не може да се облече в думи, не може да се изпита", сподели Хорхе Букай след като се докосна до съкровищата на траките.

На въпрос на Chernomorie-bg: Каква е вашата метафора за Бургас?, авторът отговори така: "Малко време съм в Бургас, но до довечера ще подготвя история и ще ви я разкажа (тази вечер от 18.00 часа Хорхе Букай ще се срещне със своите почитатели в "Хеликон" б.а.). През последните 10 години съм посетил 40-50 държави и много градове. Усеща се, когато отидеш някъде за първи път и дали ще се върнеш отново там. Изпитвам усещането, че Бургас ще е едно от местата, където бих искал да се връщам".DSC_9213

С притчи и истории, писателят сподели своите впечатления за емоциите, които го вълнуват и отговори на журналистическите въпроси. Според него, ако човек овладява влюбването, тогава не се влюбва. "Страста се случва, не можеш да я заключиш", категоричен е Хорхе Букай.

"Без да се наричам мъдрец, в собствения си живот съм научил, че сълзите са израз на силно чувство. Плачем от гняв, от щастие, от болка, от радост, мотивирани от нещо. Мъдрецът плаче, както всички хора", сподели авторът. Според него думите са инструмент и те са важни. "Боравя с тях, пиша, но те имат ограничения. Ако в продължение на години ви казват, че ви обичат, но никога не го почувствате, няма значение, че ви го казват. И все пак е хубаво понякога да го чувате", каза Хорхе Букай.DSC_9192

Той е за втори път в България по покана на своите издатели у нас "Хермес". Гостуването му съвпада и с премиерата на последната му преведена на български книга "Разказвай с мен (Приказката продължава)". Бургас е една от спирките в националното турне. От тук той ще отнесе със себе си и статуетка на закрилника на града ни свети Никола, подарена му от кмета Димитър Николов.

Снимка Етелка Пирева